Slechts een krappe drie weken geleden sprongen activisten van Vegan Strike Groep in het bassin tijdens de show in de koepel. Nog drie weken daarvoor, op 19 augustus, voerde dezelfde actiegroep een vergelijkbare actie uit. Alex Tiebot, manager van het Dolfinarium, liet destijds weten de acties te veroordelen en noemde het 'niets minder dan crimineel gedrag'.
Grens overschreden
Met de actie van afgelopen zondag is echt een grens overschreden bij Tiebot, liet hij weten aan dagblad De Stentor. "Voor actievoeren kan ik respect hebben, zo lang je de regels volgt. Prima, we hoeven het niet met elkaar eens te zijn. Maar het gesprek stopt als je overgaat tot illegale activiteiten. Dit is huisvredebreuk", aldus Tiebot zondagmiddag.
Toch greep de politie niet in. De gemeente stelt dan ook dat dit de lijn is die de gemeente heeft gekozen. "Demonstreren is een grondrecht. Het is belangrijk dat burgers in vrijheid hun mening kunnen laten horen. De burgemeester kan in uiterste gevallen een demonstratie verbieden of beëindigen, bijvoorbeeld als een demonstratie de openbare orde of verkeersveiligheid verstoort of wanneer de volksgezondheid gevaar loopt", reageert Hilde Pilger, woordvoerder gemeente Harderwijk, mede namens de burgmeester weten. "Dat was hier niet het geval én demonstreren is een wettelijk recht."
Aangifte tegen demonstranten
Tiebot is het hier niet mee eens. "We respecteren het recht op demonstratie, maar alleen binnen de kaders van de wet. Illegale acties zoals we afgelopen weekend zagen, zijn onacceptabel", stelt hij. De parkmanager laat dan ook weten aangifte te gaan doen tegen de activisten die zich schuldig hebben gemaakt aan huisvredebreuk en vernieling. "We zullen dit formeel vastleggen bij de politie en blijven in gesprek met de autoriteiten, inclusief de burgemeester, en spreken hen aan op hun verantwoordelijkheid om de wet te handhaven en ons te beschermen tegen dergelijke illegale acties."
Tegelijkertijd leveren de acties van de afgelopen maanden het Dolfinarium regelmatig negatieve publiciteit op. Daarmee doemt de vraag op: wat betekent dit voor het imago van de stad Harderwijk? Volgens de woordvoerder van de gemeente is het een actie die gericht was tegen het Dolfinarium. "Het is vooral voor die partij en hun bedrijfsvoering heel vervelend. De impact van een actie zoals afgelopen weekend op het imago van de stad Harderwijk, doet hier niet ter zake", vindt de woordvoerder.
Bodem is bereikt
Erwin Bruinink, voorzitter van de Bedrijvenkring Harderwijk (BKH), denkt dat de bodem bereikt is. "Het Dolfinarium is druk bezig met het ombouwen en richt zich op educatie." Daarnaast gelooft Bruinink dat het park nog altijd een rol speelt in Harderwijk. "Het Dolfinarium is onlosmakelijk met Harderwijk verbonden. Dat zal over dertig jaar ook nog steeds zo zijn", verwacht hij. "Als het Dolfinarium de lijn van verandering doorzet, kan dat alleen maar positief uitpakken."
Lees ook: Harderwijk zonder Dolfinarium? 'Heeft de stad naamsbekendheid gegeven'
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133