In een video op sociale media van Vegan Strike Group is te zien hoe de activist al zwemmend een bord omhoog houdt met de tekst 'Stop shows met dieren'. Ondertussen worden de bezoekers van de show de koepel uitgeleid. "We hopen dat we mensen aan het denken hebben kunnen zetten en dat we hen in hebben kunnen laten zien dat het onzin is dat we dieren inzetten voor ons vermaak", laat één van de activisten, die aanwezig was bij de actie, weten via een video op sociale media.
Ovrede
Het standpunt van de activisten is duidelijk: het Dolfinarium moet sluiten. Vegan Strike Group laat zelf via sociale media weten de actie gevoerd te hebben uit onvrede over hoe dolfijnen en andere zeezoogdieren moeten leven en gehouden worden in de bassins van het Dolfinarium. De actie werd uitgevoerd in samenwerking met een andere groep: Animal Rebellion Noord.
Voor Vegan Strike Groep is het al de zesde keer dat zij een dolfijnenshow in Harderwijk verstoorden. Wereldwijd claimen ze 28 vergelijkbare acties uitgevoerd te hebben. Onlangs voerde Vegan Strike Group een vergelijkbare actie uit in Delfinarium - Zoo-Duisburg, in Duitsland. Ook hier sprong een activist in het bassin, waarbij ze een bord met een activistische leus omhoog hield.
Gevaarlijke acties
Het Dolfinarium is de acties inmiddels 'meer dan zat', laat parkmanager Alex Tiebot weten. "Deze illegale acties brengen niet alleen onze dieren in gevaar, maar hebben ook een grote impact op jonge bezoekers en medewerkers."
Tiebot noemt deze acties, waar geen vergunning voor is, 'niets minder dan crimineel gedrag'. "We nemen nu de volgende maatregel: alle kosten die voortvloeien uit deze verstoringen zullen we verhalen op de overtreders. Huisvredebreuk is een misdrijf en we verwachten dat de wet wordt gehandhaafd en dat wij voor onze kosten worden vergoed."
Boete en parkverbod
De Duitse activist kreeg een boete voor haar actie. De activisten krijgen een boete en een parkverbod opgelegd, maar volgens de organisatie worden steeds andere mensen ingezet. Het Dolfinarium Harderwijk liet aan de Stentor weten dat het moeilijk is om deze verstorende protestacties te voorkomen.
Omdat de dierenrechtenactivisten - naast een boete - een parkverbod krijgen opgelegd, worden volgens de organisatie telkens andere mensen ingezet. Precies die werkwijze maakt het volgens het Dolfinarium ook moeilijk om dergelijke verstorende protestacties te voorkomen.
Bekijk hieronder de video van de actie van afgelopen zondag.
Dolfijnen in Europa
In heel Europa leefden in 2023 203 dolfijnen in gevangenschap, verspreid over 34 dolfinaria. Dat zocht World Animal Protection vorig jaar uit. Het Dolfinarium in Harderwijk heeft 25 dolfijnen. Alleen in Zoomarine Algarve in Portugal worden meer dolfijnen gehouden, namelijk 27. Andere dolfinaria hebben gemiddeld 9 dolfijnen per locatie.
In steeds meer landen geldt wetgeving die het tentoonstellen van zeezoogdieren in gevangenschap verbiedt of aanzienlijk inperkt, zoals in Frankrijk, Kroatië, Cyprus, Zwitserland, Luxemburg, Slovenië, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is er wel een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Het Dolfinarium heeft een vergunning als dierentuin, waar andere regels voor gelden.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133