Het hoofdbestuur had de motie ook ontraden. "Het bewaren van de eenheid binnen de partij ziet het hoofdbestuur als een zeer belangrijk Bijbels uitgangspunt", zo luidde een reden om tegen de motie te zijn. Voor dit standpunt was "breed draagvlak" in de partijadviesraad.
Netelige kwestie
De netelige kwestie speelt al vele jaren binnen de meer dan honderdjarige SGP. De Hoge Raad oordeelde in 2010 dat de conservatief christelijke partij vrouwen niet langer mocht uitsluiten van haar kieslijsten.
Drie jaar later paste de SGP het reglement aan waardoor vrouwen politiek actief mochten worden voor de partij. Maar in het zogeheten 'beginselreglement bleef staan dat vrouwen die zitting nemen in vertegenwoordigende of bestuurlijke politieke organen, handelen in strijd met hun roeping.
Er is een "spanningsveld" tussen het beginselprogramma en de juridische werkelijkheid, erkent ook het hoofdbestuur. Gemeentelijke en provinciale besturen moeten hierin hun eigen afweging maken. Dat heeft ertoe geleid dat op gemeentelijk niveau al wel enkele vrouwen politieke functies vervullen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 was Lilian Janse in Vlissingen de eerste vrouwelijke lijsttrekker voor de partij. In 2020 werd Paula Schot benoemd tot eerste vrouwelijke SGP-wethouder in Nederland.
'Leeft niet echt in partij'
"Het is een wijs besluit", vindt gedeputeerde voor Gelderland Klaas Ruitenberg, uit Opheusden. "De discussie binnen de SGP gaat al dertig jaar over dit punt. In 2013 heeft de SGP een besluit genomen. Nu is er weer een discussie, maar in mijn beleving leeft het niet echt binnen de partij. In Vlissingen was het zo dat er geen mannen beschikbaar waren voor de lijst." Toen is Lilian Janse op de lijst gekomen, omdat ze wilde dat de SGP vertegenwoordigd zou blijven, stelt de provinciebestuurder. "Maar of zij op de lijst voor de Tweede Kamer zou komen, is nu niet aan de orde. Het ging erover of het beginselprogramma zou worden aangepast. Na het besluit van de Hoge Raad heeft de SGP het programma aangepast. Het is nu aan de afdeling zelf om te besluiten of een vrouw op de lijst mag", zegt de Gelderse provinciebestuurder
'Dit is een interne aangelegenheid'
Erik Doornwaard, lijsttrekker voor de SGP in Oldebroek: "Het was een hele mooie partijdag. Dit is wat een meerderheid van de leden heeft beslist. Het is een duidelijke uitkomst. De vraag is of we het gesprek via de media moeten doen. We willen de gezamenlijke eenheid bewaren, dat is ook op de partijdag gesproken. Er is duidelijk besloten om het gesprek intern te houden. Ik denk dat dat heel verstandig is. Er zijn verschillende meningen. Dat mag en dat kan. Intern gaat het gesprek ook vervolgd worden. Dat lijkt me de juiste manier van doen. Het heeft geen meerwaarde om dit via de media te doen. We moeten goed in gesprek blijven, maar het is een interne SGP-aangelegenheid."
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133