Op waarneming.nl zijn tot en met 14 april 2034 meldingen van de zes meest voorkomende sociale wespensoorten in Nederland geregistreerd. Dat is zestig procent meer dan in 2024. Toen werden in dezelfde periode iets meer dan 1300 meldingen gedaan. Volgens de Wespenstichting is dit een indicatie, maar geen zekerheid dat het ook echt een jaar met veel wespen zal worden.
Weer speelt een grote rol
Vooral het weer in het voorjaar en begin van de zomer is bepalend voor het aantal wespennesten dat zich goed ontwikkelt. In 2024 was het voorjaar nat, met uitzondering van maart. Daardoor mislukten veel nesten al in een vroeg stadium. Dit jaar is het voorjaar tot nu toe droger en zijn de temperaturen gunstiger voor insecten. Toch waarschuwen deskundigen dat een lange, natte periode later in het seizoen alsnog funest kan zijn voor jonge wespennesten.
Ook het aantal mensen dat gebruikmaakt van waarneming.nl is toegenomen, waardoor de meldingen moeilijk te vergelijken zijn met eerdere jaren. "We zien dit jaar echter ook een forse toename van het aantal hulpaanvragen, terwijl het wespenseizoen eigenlijk nog nauwelijks is begonnen," zegt Sjoert Fleurke, voorzitter van de Wespenstichting. Hij benadrukt daarbij dat de toename ook komt doordat de stichting bekender is geworden.
Koninginnen overleefden de winter goed
Entomoloog Aglaia Bouma van Naturalis bevestigt de verwachting dat er mogelijk meer wespen komen. “Hoewel er vorig jaar relatief weinig koninginnen geproduceerd zullen zijn, zie ik zelf nu toch vrij veel koninginnen, dus dat is hoopvol.” Volgens haar heeft de droge winter hierbij geholpen. Een droge winter betekent minder schimmelinfecties bij overwinterende wespenkoninginnen.
Toch zijn zachte winters volgens Fleurke niet per se gunstig. “Wespenkoninginnen hebben lage temperaturen nodig om een goede winterslaap te vatten. Bij hogere temperaturen ontwaken ze tussendoor, wat ze nogal wat energie kost. Daarnaast zijn zachte winters vaak nogal vochtig, waardoor schimmels om zich heen kunnen grijpen.”
Wespen spelen een nuttige rol
Een jaar met veel wespen wordt door sommigen al snel als een jaar met overlast bestempeld. Volgens Fleurke is dat vaak overdreven. “Overlast is een subjectief gegeven, en als er al sprake is van overlast, is dit eigenlijk altijd lokaal.” Bouma benadrukt dat wespen een belangrijke rol spelen in de natuur. “Ze jagen op insecten waar er heel veel van kunnen zijn, zoals vliegen, rupsen en muggen. Ze ruimen kadavers op en bestuiven planten.”
Wie een wespennest ontdekt, hoeft niet meteen in te grijpen. Volgens de Wespenstichting haalt slechts ongeveer tien procent van de kleine, beginnende nesten het einde van het seizoen. Pas als de eerste werksters verschijnen, is het duidelijk of een nest daadwerkelijk actief wordt. Verplaatsing is dan vaak mogelijk zonder gebruik van gif. Gif is schadelijk omdat wespen het mee kunnen nemen de natuur in en daarmee ook andere insecten kunnen treffen.
Gemeenten passen beleid aan
Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om wespennesten met rust te laten. Zo nam Almere onlangs de Nota Dieren aan, waarin staat dat wespennesten alleen verplaatst worden als ze echt niet veilig kunnen blijven zitten. Ook andere grote steden, zoals Amsterdam, Utrecht, Enschede en Apeldoorn, hebben hun voorlichting aan inwoners aangepast. De Wespenstichting ziet dit als een teken dat gemeenten zich meer bewust worden van de ecologische waarde van wespen.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133