Binnen de 1-kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven. Maar binnen de 3-kilometerzone liggen 13 pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden klinisch gescreend door de NVWA en vervolgens gedurende tien dagen door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gemonitord. In de 10-kilometerzone liggen 58 andere bedrijven met pluimvee.
Vervoersverbod
In de hele 10-kilometerzone geldt per direct een vervoersverbod. Dit betekent dat er vanaf locaties met vogels in deze zone geen pluimvee en broed- en consumptie-eieren vervoerd mogen worden. Ook geldt een verbod voor de afvoer van mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met vogels. Deze maatregelen zijn nodig om verspreiding naar andere delen van het land te voorkomen.
Ook geldt een ophok- en afschermplicht in de hele 10-kilometerzone. De ophokplicht is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels. De afschermplicht geldt voor niet commercieel gehouden risicovogels, zoals hobbymatig gehouden kippen. Dit moet de kans op contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels verkleinen.
Geen landelijke ophok- of afschermplicht
Er geldt momenteel verder geen landelijke ophok- en afschermplicht in Nederland. Deze besmetting in Putten is geen aanleiding om deze direct in te voeren. Wel zal de deskundigengroep dierziekten op korte termijn gevraagd worden om bij elkaar te komen voor een risicobeoordeling naar aanleiding van deze nieuwe situatie.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133