Aan het begin van de route staat boswachter Jesse Steendam van Natuurmonumenten met zijn zelfgemaakte boswachter balie. Hij krijgt een heel scala van vragen, over de enten (uiteinden) van het gewei van een edelhert, van welke dieren de pootjes in de balie zijn en hoe Natuurmonumenten de parktuin en het landgoed onderhoudt.
"Als boswachter verzorg ik samen met alle vrijwilligers het beheer van het landgoed. Op dinsdag doet een groep de buitenkant van het landgoed en op donderdag onderhoudt een groep het park.”
Zaadbommen
Doel van deze dag is kinderen laten ontdekken en voelen. Collega Inge van Kampen: "Ze mogen zaadbommetjes maken van aarde en klei en deze in de tuin leggen. Hier groeien allerlei soorten wilde bloemen uit.”
De Puttense kunstenaars Jacqueline Bakker en Marion Zwart zijn als jonkvrouw verkleed en doen even verderop een kinderactiviteit. Zo’n 30 kinderen hebben op het wandelpad een gezamenlijk kunstwerk gemaakt van takjes en boomschors.
Ook Henriëtte Houtsma heeft wat te doen voor kinderen. Ze mogen van haar allemaal meeschilderen. "Mijn kleed zat vol met kinderen die met verf bezig waren en hun werk mee konden nemen.”
Zelf begon ze met een leeg canvas, maar het palet krijgt gaandeweg vorm, met het kasteel en de omgeving als inspiratie. "Anderen mogen er ook op schetsen. Het komt zoals het komt en uiteindelijk ontstaat Oldenaller weer.” Houtsma was tien jaar professioneel fotograaf, nu is zij kunstenaar. "Ik kan daar meer van mezelf in kwijt.”
Broedende vogels
In het mooie bosgebied broedt een reigerkolonie van zo’n 60 vogels en ook is er al een broedende ijsvogel gespot. Die heeft kunstenaar Gerrit van Emous nog niet gezien. Wel geeft de Puttense kunstenaar enkele zelfgemaakte ijsvogeltjes weg. "Als ik ze niet zie, dan moet ik ze maar maken. Ze komen niet op bestelling, daar moet je geduld voor hebben.”
Van Emous laat aan de bezoekers zien hoe een plasmasnijder werkt. "Ik werk met een compressor en heb een stroomaansluiting. Het is net lassen, maar dat is verbinden. Met de plasmasnijder snijd ik in 2 millimeter dik staal zoals een mes door de boter.”
Zijn zoon Jelmer schildert op deze dag het wandelpad na. Aan het eind van de middag mag het resultaat er zijn.
Bomencirkel
Ook het werk van Davitha van de Kuilen uit Kootwijkerbroek maakt indruk. De kunstenares heeft een bomencirkel gebruikt om haar kunst op te hangen. Aan een waslijn hangen verschillende doeken die de overgang laten zien van een bloeiende naar volgroeide boom die richting afbraak gaat waar uiteindelijk een stam overblijft waar een specht een holletje in maakt.
"Het zijn afdrukken op katoenen doeken van een houtsnede", legt Van de Kuilen uit. "Het gaat over de vergankelijkheid, het materiaal verdwijnt doordat ik de lijnen wegsnijd in de houtplaat. Doordat de boom wordt afgepeld, keert deze terug tot de kern, de diepste wortel blijft. Dit werk symboliseert de gebrokenheid van het leven. Mensen worden even stil als ze het zien. Dode zijn bomen essentieel voor het leven in het bos. Deze bomencirkel is de perfecte plek in de natuur omdat te laten zien.”
Drie Gijsen
Gijsbert Willem Evers uit Putten werkt met hergebruikte materialen. Hij heeft van hout een serie van drie Gijsen gemaakt; van zijn vader, van hemzelf en van zijn eenjarig zoontje. De kleuren laten de seizoenen zien waarin ze leven: de herfst, de zomer en de lente. Ook heeft hij van een bedframe, wagonplanken en fietskettingen een persoonlijk grafmonument gemaakt.
Ook liefhebbers van historie komen aan hun trekken. Historicus Evert de Graaf vertelt uit zijn hoofd de geschiedenis van Kasteel Oldenaller. Het werd in 1655 gebouwd in opdracht van grondbezitter Johan van Wijnbergen volgens een ontwerp van de architecten Jacob van Campen en Philips Vingboons. De parktuin werd 200 jaar later aangelegd volgens tuinarchitect Zocher. Door de jaren woonden er meerdere adellijke families. De familie Boreel (1924-1972) was de laatste. In de oorlogsjaren diende het kasteel als onderduikplaats. In 1972 komt het in handen van Natuurmonumenten.
Wonen in kasteel
Op dit moment wordt het landgoed bewoond door negen mensen. Drie in de voorhuizen en zes in het kasteel waar nu appartementen zijn. Lia Hol (60) woont met haar man op de bovenverdieping. Zij komen uit Bennekom en wilden hun leven een andere draai geven. "Ik zag op de site van Natuurmonumenten een advertentie dat zij een nieuwe bewoner zochten. Wij reageerden net als veel andere mensen. Na een heel ballotageproces werden we gevraagd of we er wilden komen wonen. We houden van oude huizen en deze plek is fantastisch.”
Met meer mensen in een kasteel wonen gaat prima, want er wordt goed rekening gehouden met elkaar. "De gemeenschappelijke ruimtes, zoals het balkon en de salon, mogen we gebruiken en wil je met bezoek zitten, dan kun je deze ruimte reserveren. Met elkaar vormen we een buurtje en onderhouden we het hele kasteeleiland. Het is mooi om dit landgoed samen met Natuurmonumenten in stand te houden.”
Lia vindt het evenement op het landgoed aansprekend. "Ik heb een rondje gelopen en vind dat dit park zich enorm goed leent voor kunst. De kunst wordt mooier doordat het in de natuur wort gepresenteerd en er worden interessante verhalen bij verteld.”
Verbinding tussen kunst en natuur
Bert Wallet, de coördinator van Klompenpad Oldenaller, keek ‘met heel veel plezier’ terug op een geslaagd evenement, dat mogelijk was dankzij een subsidie, giften en sponsoren. "Iedereen is enthousiast over de opzet: de verbinding van de kunstenaars met de natuur. Dat hebben ze hartstikke goed ingevuld. Ook met de belangstelling zijn we ontzettend blij. Er is een goede samenwerking tussen de cultuurverbinder, Natuurmonumenten en VVV Putten, die het heel goed heeft gepromoot.”
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133