Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Cato Stronkhorst
1 februari 2025 13:03


Tentoonstelling ‘Brieven voor morgen’ vanaf februari in museum Het Pakhuis
Foto: Tentoonstelling ‘Brieven voor morgen’ vanaf februari in museum Het Pakhuis
Foto: Het Pakhuis Ermelo

ERMELO – Vanaf donderdag 20 februari is de tentoonstelling ‘Brieven voor morgen’ te bewonderen in museum Het Pakhuis in Ermelo. De thema’s waar de expositie zich in waant zijn hoop en wanhoop, vrijheid en onvrijheid. Onder andere worden brieven van joodse kinderen uit Ermelo voor het eerst tentoongesteld aan publiek. De vertoning is samengesteld in het kader van 80 jaar vrijheid van Nederland.

De brieven zijn afkomstig uit het Joods historisch archief. “Het is een sfeer van mensen die schrijven alsof alles goed komt. Dat is een gevoel dat je wilt houden in moeilijke tijden”, vertelt Natalie Overkamp, directeur van Het Pakhuis. Met de tentoonstelling wordt er een beeld geschetst van hoe Ermelo er in tijden van oorlog uitzag. “Stel je voor: je bent 7 jaar en je wordt op een trein gezet met een wildvreemde. Daarna moet je stand houden op de Veluwe onder een nieuwe naam. Als moeder gaat je hart daar echt pijn van doen.” Daarom wil Natalie meer bewustzijn creëren over het privilege van leven in vrijheid: “Ik hoop dat mensen bewust worden hoe makkelijk uitsluiting gebeurd, een ander die voor je bepaald wat vrijheid of onvrijheid betekent. Dat je gaat nadenken: wat doe ik een ander aan met een bepaalde keuze?”

Een eigen Anne Frank
Het idee voor de expositie ontstond in 2009 met slechts twee pasfoto’s. Natalies opdracht was om hiermee een schoolboekje over de Tweede Wereldoorlog vorm te geven. “Het waren fotootjes van Bram en Eva, ze waren 7 en 9 jaar oud. Tijdens de oorlog woonden ze in Ermelo. Het enige wat ik wist was dat zij de oorlog niet hebben overleefd, dat is onder mijn huid gekropen.” Na een grondig onderzoek naar de brieven, die Bram en Eva naar hun ouders in Leeuwarden schreven, is Overkamp naar de Anne Frank Stichting gegaan. “Daar zeiden ze tegen me: “Dit is jullie eigen Anne Frank.”

Zoektocht door het verleden
Bezoekers worden doormiddel van foto’s, tekst en audio meegenomen op zoektocht door het verleden. Ook zijn er verschillende items te bewonderen die ingestuurd zijn naar het museum, zoals de zogeheten ‘vrijheidsrok’. Dit is een rok die aan elkaar is genaaid van restjes lappen. Datums die belangrijk waren werden hierop geborduurd. Natalie is blij met dit soort bijzondere bijdrages van mensen: “Zo’n tentoonstelling kan je nooit alleen maken.” Het is dus een afwisselende manier van beleven die je, volgens Natalie, vooral zelf moet komen ervaren. De expositie is tot en met de herfstvakantie te bezoeken.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Ermelo Harderwijk Nunspeet Putten Nieuws 

vrmg ermelo museum het pakhuis oorlog tentoonstelling 
 
advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard