De rechter vindt dat het besluit van de staatssecretaris onvoldoende is onderbouwd. Het Dolfinarium zou volgens het ministerie voorschriften uit de dierentuinvergunning hebben overtreden door dolfijnen en zeeleeuwen onnatuurlijk gedrag te laten vertonen zonder educatieve uitleg. Maar de rechter stelt dat niet goed is onderzocht of het Dolfinarium inderdaad de regels heeft overtreden.
Kritiek op werkwijze staatssecretaris
De zaak begon na een klacht van een dierenwelzijnsorganisatie. Zij stuurden videobeelden in waarop volgens hen te zien was dat het Dolfinarium de regels overtrad. De staatssecretaris liet deze beelden beoordelen door een deskundige. Die concludeerde dat het om onnatuurlijk gedrag ging, zoals contact tussen mens en dolfijn, wat in de natuur niet voorkomt.
Het Dolfinarium betwist dat. Volgens hen waren de videofragmenten uit hun context gehaald en werd in de shows wél uitleg gegeven, bijvoorbeeld via een video vooraf. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die dezelfde show bekeken, concludeerden dat alles volgens de regels verliep.
Dwangsom kan grote gevolgen hebben
De dwangsom hield in dat het Dolfinarium 2000 euro per overtreding zou moeten betalen, met een maximum van 10.000 euro. De rechter stelt dat deze maatregel het Dolfinarium belemmert in het dagelijks trainen en verzorgen van dieren. Ook zou het gevolgen hebben voor de kwaliteit van de shows tijdens de zomerperiode, die voor het park belangrijk is.
Daarnaast oordeelt de rechter dat de staatssecretaris niet zorgvuldig genoeg heeft gehandeld. Zo is niet gekeken naar het volledige programma van de dierenshow en was de deskundige die de videobeelden beoordeelde niet goed op de hoogte van de precieze vergunningsvoorwaarden.
Besluit voorlopig van tafel
De rechter schorst het besluit tot zes weken nadat het ministerie een beslissing op het bezwaarschrift van het Dolfinarium heeft genomen. Daarmee krijgt het park voorlopig ruimte om door te gaan zoals het nu werkt. Ook moet het ministerie de proceskosten van het Dolfinarium vergoeden: een bedrag van 1814 euro voor juridische bijstand en 385 euro aan griffierecht.
De volledige uitspraak van de zaak is hier terug te lezen.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133