OLDEBROEK – Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Oldebroek op 1 februari is er wederom gesproken over de komst van een eventueel asielzoekerscentrum (azc) aan de Bovendwarsweg in Oldebroek. De meerderheid van de partijen wil eerst wachten op het formele verzoek van het COA, voordat er gestart wordt met het participatietraject.
Drukbezocht
Het was een drukke avond op het gemeentehuis waar vooral tegenstanders van een azc aanwezig waren. Niet alleen in Oldebroek speelt dit thema, maar ook buurgemeente Elburg is nauw betrokken. De plek waar het azc zou moeten komen ligt namelijk tussen Oldebroek en ’t Harde in. Het centrum van ’t Harde ligt zelfs op loopafstand vanaf de beoogde locatie.
Binnen was er veel publieke belangstelling, maar ook buiten het gemeentehuis stonden nog eens tientallen mensen te wachten. Zij kregen geen toestemming meer om naar binnen te gaan, omdat de gemeente een maximumaantal bezoekers had bepaald voor de vergadering. Zo werd onder andere aan drie raadsleden van de gemeente Elburg geen toegang verleend, omdat het maximum al was bereikt.
Af en toe bonkten enkele 'buitenstaanders' op de ramen en riepen ze ‘azc, weg ermee.’ Ook het publiek dat wel was toegelaten, liet soms hun mening horen over bepaalde standpunten van de partijen. Dit heeft verder niet geleid tot grote wanordelijkheden.
Ongenoegen over COA
Tijdens de vergadering werd door de voltallige raad hun ongenoegen geuit over de snelheid en gang van zaken vanuit het COA. De heer Henk Kemp van de VVD verwijt het COA dat het de dag vóór het kerstreces een brief heeft gestuurd naar de gemeente. ‘Het COA had kunnen weten dat dit pas na het kerstreces gelezen zou worden door het college, waardoor de raad en inwoners laat op de hoogte gesteld zouden worden. Dit brengt onnodige onrust met zich mee.’
Moties CVO
De heer Tom de Nooijer van Christelijk Verbond Oldebroek (CVO) diende twee moties in. De eerste motie hield in dat CVO wil dat er zo spoedig mogelijk gestart wordt met inwonersparticipatie. Men wil niet wachten op het ecologisch onderzoek en de stikstofmetingen. ‘Waarom zouden we niet nu alvast het draagvlak meten?’, aldus De Nooijer. De motie werd mede ingediend door Algemeen Belang Oldebroek (ABO) en uiteindelijk ook gesteund door Duurzaam Oldebroek. Partijen CDA, ChristenUnie, SGP en VVD willen eerst het formele verzoek van het COA afwachten en steunden de motie niet. Wel benadrukten zij dat na dit verzoek zo snel mogelijk met inwonersparticipatie moet worden gestart.
De tweede motie van CVO haalde het ook niet en werd door alle andere partijen weggestemd. Zo wilde CVO dat inwoners zich op de betreffende informatieavonden ook meteen konden uit te spreken over de wenselijkheid van een azc aan de Bovendwarsweg. Voor sommige partijen had dit meer weg van een referendum en zij vinden dat er een gekozen volksvertegenwoordiging zit voor dusdanige besluiten.
Belang omwonenden
Fractievoorzitter Popke Graansma van de ChristenUnie benadrukt nog eens dat zijn fractie nog geen standpunt heeft over de locatie en aantallen. ‘Wij hebben gesprekken gehad met omwonenden die geen voorstander zijn, maar er zijn ook mensen die wel goede herinneringen hebben overgehouden aan de vorige keren dat er een azc gehuisvest was. De zorgen van omwonenden moeten we echter wel serieus nemen en overbrengen naar het COA.’ De fractie kan met de huidige informatie nog geen standpunt innemen.
De heer Ton Heddema van ABO had het over de grote maatschappelijke impact van het project. ABO vindt dat het college verantwoordelijkheid moet nemen in het participatieproces. Heddema zei ook dat zijn fractie bijvoorbeeld voorstander is van het toevoegen van extra bepalingen, zoals de mogelijkheid voor de gemeente om het azc te sluiten bij langdurige overlast.
Duurzaam Oldebroek worstelde nog met de vraag of ze akkoord konden gaan met de eerste motie van CVO. Na een toezegging van CVO om inwonersparticipatie pas eind februari te laten starten, kon men toch voor de motie stemmen. De heer Ard Overkempe benadrukt het belang van kleinschalige informatieavonden, zodat omwonenden meer invloed hebben op de scenario’s. ‘Zo kunnen er passendere en betere beslissingen genomen worden’, zegt hij.
College wil ook wachten op COA
Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing is het met de raad eens dat het allemaal te lang duurt. Toch wil het college ook eerst wachten tot de onderzoeken op de locatie afgerond zijn. ‘Ook op basis van het ruimtelijk verhaal moet eerst onderzocht worden of het kan. Als er niks mogelijk blijkt te zijn dan zullen we volgens de spreidingswet wel een alternatief moeten zoeken.’ Ook burgemeester Haseloop is van mening dat in de bestuursovereenkomst moet staan dat de gemeente kan ingrijpen als er dingen niet volgens afspraak gaan.
Voor het college, raad en de omwonenden is het nu eerst wachten op het officiële verzoek van het COA. Als blijkt dat er op de beoogde locatie mogelijkheden zijn dan zal er gestart worden met inwonersparticipatie. Het geduld wordt nog even op de proef gesteld.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133