“We zijn niet tegen opvang, maar wel tegen dit ondoorzichtige proces waarin we nauwelijks zijn meegenomen,” zei actiegroep 'Nee tegen AZC de Sypel' op 26 juni. Ze dienden een symbolische motie van wantrouwen in bij de gemeente nadat zij "compleet verrast" werden door het nieuws dat het azc in de huidige locatie van het Morgen College aan de Sypel zal komen. Volgens het comité is er sprake van een gebrek aan transparantie, zorgvuldigheid en communicatie vanuit het gemeentebestuur.
Lees ook: Actiegroep tegen azc de Sypel overhandigt 'motie van wantrouwen' aan gemeentebestuur
Landelijke regering heeft invloed
"Het is een bekend probleem en een ingewikkelde kwestie", begint Vermeulen, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. "Het half inzetten van participatietrajecten werkt vaak averechts." In dit geval heeft het te maken met de spreidingswet en is het een probleem dat niet alleen gaat over de relatie tussen burger en overheid, maar ook over de invloed van de landelijke overheid.
Volgens Vermeulen neemt de nationale overheid haar verantwoordelijkheid niet en zadelt de gemeentes met problemen op. "Daarnaast versterken een aantal politieke partijen, over het gehele politieke spectrum, het gevoel dat er niet naar mensen geluisterd wordt. Verkiezingscampagnes worden daar zelfs opgericht", vertelt hij.
Verwachtingen bevestigd
"Veel groepen in onze samenleving hebben het gevoel niet gehoord te worden", legt Vermeulen verder uit. Zij willen dat er naar hen geluisterd wordt, maar hebben al de verwachting dat dat niet gaat gebeuren. Wanneer zij dan niet meegenomen worden in de keuze, voor bijvoorbeeld de locatie van een azc, dan wordt die verwachting bevestigd. "Op die manier wordt het wantrouwen dat al geplant is, alleen maar gevoed." Als gemeente loop je een groot risico op het verliezen van het vertrouwen van de burger door hen niet te betrekken in plannen.
Al eerder, op 12 juni, overhandigde de actiegroep een manifest aan de voorzitter van de gemeenteraad. Daarin doen zij een dringende oproep om het besluit rond De Sypel opnieuw te overwegen. Ze willen dat de kloof tussen inwoners en politiek eerst wordt gedicht.
Herstel in vertrouwen
"Dat is niet geheel onmogelijk, maar wel heel lastig", aldus dr. Vermeulen. "Het kost heel veel tijd om dat vertrouwen te herstellen" Daarvoor moet het proces voor de keuze helemaal opnieuw gedaan worden volgens hem.
Er moet geprobeerd worden vanuit de gemeente zo goed mogelijk in kaart te brengen waar frustraties en angsten van de bezwaarmakers vandaan komen." Daarbij is de bereidheid van de gemeente om zich kwetsbaar op te stellen heel belangrijk", voegt hij toe. "Maar, herstel is wel mogelijk", zegt hij. "Het kan wel, maar het kost wel heel veel tijd en moeite. Je moet het hele proces opnieuw beginnen en het gesprek aangaan."
"Het kost heel veel tijd om dat vertrouwen te herstellen"
'Steun vooraf meten is moeilijk'
De gemeente is echter niet van plan dat te doen. Hun redenatie is dat er in elke wijk of buurt mensen wonen die bezwaar zouden hebben tegen de komst van een AZC. "Steun vooraf meten is daarom moeilijk en ook niet meegenomen in de keuze voor de plek. Het aanwijzen van een locatie is een collegebevoegdheid en we hebben die verantwoordelijkheid ook genomen."
Zij hebben dat gedaan door aan de hand van 23 objectieve criteria een geschikte plek te zoeken. "De gemeenteraad heeft het proces en de keuze omarmd en wensen en bedenkingen meegegeven aan het college."
Participatie in het vervolgproces
"Het bestuur begrijpt dat omwonenden zich overvallen hebben gevoeld door het locatiebesluit. Het proces dat we doorlopen hebben is breed gedragen door gemeenteraad en het college. We hebben daarover ook direct actief en transparant gecommuniceerd."
De gemeente laat weten in het vervolgproces actief in gesprek te gaan met de toekomstige omwonenden door middel van een structureel omwonenden overleg. "Dit omwonenden overleg hebben we ook al bijna 10 jaar bij het huidige AZC. We hopen hiermee dichter bij elkaar te komen en proberen waar mogelijk aan de diverse wensen en bedenkingen van inwoners tegemoet te komen."
Lees ook: Harderwijk kiest hoogbouw Morgen College als nieuwe AZC-locatie
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133