Jan-Willem Schoonhoven is veldcoördinator van de Randmeerkust namens BoerenNatuur. Deze organisatie is de uitvoerder van de regeling voor Agrarisch Natuur- en landschapsbeheer (ANLb) rond de Veluwe. Schoonhoven heeft daarnaast zelf een boerderij in de polder, bij Zeewolde. Hij erkent dat de natte ondergrond in deze tijd van het jaar uitzonderlijk is. “Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Normaal is het water snel weer weg als het een paar dagen droog is, maar nu blijft het staan.”
Vanaf oktober is het begonnen met regenen, en sinds die tijd is het niet meer voor langere periodes droog gebleven. “De waterafvoer is best goed in orde, maar het is gewoon te veel. De bodem is verzadigd”, stelt Schoonhoven.
Moeilijk bewerken
De natte landen geven een aantal grote problemen voor de landbouw, laat Schoonhoven weten. Ten eerste legt hij uit dat machines het land moeilijk kunnen bewerken. Wim Bonestroo is melkveehouder in Doornspijk, dichtbij het Veluwemeer. Ook hij merkt dit probleem. “Parcelen zijn moeilijk bereikbaar. Als je met grote machines nu op het natte land rijdt, verpest je de ondergrond. Dan wordt het water alleen maar moeilijker afgevoerd.”
Kleinere oogst
“Daarnaast is de oogst voor veel boeren kleiner”, merkt Schoonhoven op. “De maïs kan bijvoorbeeld niet gezaaid worden.” Ook hier heeft Bonestroo last van. “Ik heb vorige week een land voor de tweede keer ingezaaid. De eerste keer zijn alle plantjes verrot, omdat het een paar dagen onder water stond”, legt hij uit. Naast dat dit natuurlijk dubbel werk is, kost het de boeren ook nog eens extra geld. “Dat is vervelend, maar we moeten wel”, aldus Bonestroo.
De boeren hebben zich namelijk ook nog eens aan een landbouwkalender te houden. “Die bepaalt wanneer je wat uiterlijk moet oogsten”, legt Bonestroo uit. “Dat gaat dit jaar moeilijk worden. Het zorgt voor problemen en zorgen.”
Koeien op stal
Ten slotte is het ook voor de dieren vervelend. “Sommige boeren kunnen hun koeien niet op het land zetten”, legt Schoonhoven uit. “Ze moeten dus op stal blijven staan.” Bonestroo kan zijn koeien wel op gras zetten, maar weet dat de voedingswaarden daarvan veel lager zijn. “Omdat het zo nat is, bevat het minder voedingswaarde dan wanneer het droog is”, laat hij weten. De boer zal daarom bij moeten gaan voeren, om te zorgen dat de koeien wel de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgen.
Weidevogels
Schoonhoven stelt dat het niet alleen de koeien en boeren last hebben van de natte ondergrond. Ook weidevogels, die hun nest in het weiland maken, kregen te maken met wateroverlast. “Veel nesten zijn verloren gegaan door het water”, legt hij uit. “Normaal is water goed voor deze vogels, maar het kan ook te veel zijn.”
Zuurstoftekort en wortelrot
Naast het probleem voor dieren, levert de nattigheid ook problemen op voor bomen. Zo was op de website van Nature Today te lezen dat een langdurige, natte bodem funest kan zijn voor sommige bomen. Bomen halen lucht uit de bodem, maar die zit vol met water. Daardoor kunnen ze stikken en afsterven. Daarnaast kan het water zorgen voor wortelrot, meldde Omroep Gelderland. Marcel Dun, woordvoerder bij Staatsbosbeheer, laat weten dat natte bodems in het hele land voor overlast zorgen. "Soms kan het lokaal te veel worden. Dan hebben de bomen daar bijvoorbeeld last van."
Volgend jaar weer anders
De enige oplossing voor het probleem is minder regen, denkt Schoonhoven. Bonestroo kan daar alleen maar op hopen. “De laatste zomers hebben we iedere keer gesmeekt en gebeden om regen”, stelt hij. “De natuur laat zich niet bedwingen. Volgend jaar is het misschien weer anders.”
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133