In de tentoonstelling staat de barak centraal als symbool voor de barakken van Kamp Westerbork. Vanuit deze barakken werden 107.000 mensen op transport gezet naar concentratie- en vernietigingskampen. Onder hen waren ook veel Joodse inwoners van Elburg en de Noordwest-Veluwe.
Minder bekende periodes
Daarnaast belicht de expositie andere, minder bekende periodes van Kamp Westerbork. Zo was het kamp vóór de oorlog een opvangplek voor Joodse vluchtelingen en na de bevrijding een interneringskamp voor Nederlanders die met de nazi’s hadden samengewerkt. In de jaren vijftig en zestig fungeerde Westerbork als opvangkamp voor Indische Nederlanders en Molukkers.
De tentoonstelling toont werk van twee kunstenaars. De Joodse kunstenaar Leo Kok maakte tijdens zijn verblijf in Westerbork tekeningen die de deportaties op schrijnende wijze vastleggen. Ook zijn er schilderijen te zien van Jeltje Hoogenkamp, die het drama van de Holocaust indringend verbeeldt. Zij wil met haar kunst de herinnering aan deze periode levend houden, vooral bij jongere generaties.
Educatie en samenwerking
Museum Sjoel Elburg richt zich met deze tentoonstelling ook op jongeren. Samen met scholen wordt een educatief programma opgezet. Leerlingen lopen een etappe van het Westerborkpad en brengen een bezoek aan Kamp Westerbork. Daarnaast wordt een stripboek over vervolging en verzet op de Veluwe gemaakt, dat in de klassen zal worden gebruikt.
De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met onder meer de provincie Gelderland, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, en verschillende culturele en educatieve organisaties. Hiermee wil Museum Sjoel Elburg bijdragen aan de bewustwording van de geschiedenis en de lessen die hieruit te trekken zijn.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133