
Naast voedsel is er ook veel aandacht voor elkaar. ''Sommigen zeggen: 'Nu ben ik mijn uitje kwijt', als ze weer zelfstandig kunnen leven'', vertelt ze. ''Er ontstaan hier warme banden.''
Een paradox: waar supermarkten ooit wekelijks pallets vol producten overhielden, blijft er tegenwoordig weinig liggen. Landelijk daalde de voedselverspilling in winkels sinds 2015 met bijna 30 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Wageningen Universiteit. Voor voedselbanken is dat een probleem: de stroom aan restproducten slinkt.
Regionale problemen
Ook in Nunspeet merken ze dat. Volgens de medewerkster merk je dat bij bepaalde producten sterk. “Vooral brood is schaars, een tijdje kregen we helemaal niets binnen. Dat is jammer, want mensen waarderen dat enorm.”
Daarnaast lopen particuliere giften terug. “Met dat geld kopen we verse groenten en fruit, zodat mensen gezond kunnen eten. Maar we moeten zuiniger zijn dan voorheen. Luiers kochten we vroeger elke twee weken, nu nog maar eens per maand.” De reden blijft onduidelijk.
Een steentje bijdragen
Ondanks de krapte blijft de sfeer positief. Tientallen vrijwilligers zijn wekelijks actief bij de voedselhulp. De organisatie krijgt steun van lokale kerken en scholen, vooral rond de feestdagen. “Kerken zamelen vaak veel producten in,” denk aan Kerstpakketten die overbodig blijken voor gezinnen. “Dat maakt echt verschil. Zonder die betrokkenheid zouden we het niet redden.”
''Als wij er niet meer zouden zijn, vallen er gezinnen tussen wal en schip.''
Voedselhulp Nunspeet helpt wekelijks tientallen gezinnen. Het gaat vaak om mensen die tijdelijk de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen door scheiding, ziekte of verlies van werk.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133