Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Noah Quist
8 februari 2025 15:13


Michiel Westerhoff in gesprek met wethouder Jaap Groothuis
Foto: Michiel Westerhoff in gesprek met wethouder Jaap Groothuis
Michiel Westerhoff en Jaap Groothuis in gesprek | Foto: RTV Nunspeet

NUNSPEET – Tijdens het politieke programma Klein Binnenhof ging presentator Michiel Westerhoff in gesprek met wethouder Jaap Groothuis. In zijn portefeuille zitten Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, Openbare Ruimte, Milieu, Grondbeleid en Vastgoed, Monumenten, Agrarische Zaken en Handhaving.

Tijdens het politieke uurtje sprak Westerhoff met de wethouder over woningbouw. Voor de twee geen onbekend onderwerp, hier hebben ze al vaker over gesproken. Groothuis is voor een aantal projecten verantwoordelijk, zo ook de wijk Molenbeek. “Het is heel bijzonder om daar een rol in te spelen.” De ‘nieuwe’ wijk is een van de grote bouwprojecten waarbij Jaap betrokken is. Dat bouwen nodig blijft in Nunspeet, blijkt uit gesprekken die hij op straat voert: “Het is een thema dat altijd actueel is, en het verhaal blijft altijd dat mensen geen woningen kunnen vinden of ze niet kunnen betalen,” aldus de wethouder.

Grip krijgen
Jaap Groothuis is bijna twintig jaar politiek betrokken en heeft veel nieuwe woningen gebouwd zien worden. Toch beaamt hij dat het woningtekort en de woningnood groot zijn. “Als bestuursverantwoordelijke ga je je dan toch afvragen hoe je daar grip op krijgt. We hebben nu een team dat er vol overgave aan werkt, en ik denk dat we in vergelijking met andere gemeenten op dit moment een groot aantal woningen bouwen.” Sinds 2017 worden er in de gemeente Nunspeet jaarlijks tussen de honderd en ongeveer 250 woningen netto toegevoegd.

‘Bouwen naar behoefte’ en ‘passende woningen voor passende prijzen’ zijn de twee hoofdthema’s waarmee de gemeente werkt. Daarbij ligt de focus op eigen inwoners, ouderen, starters en statushouders. “Kun je daarbij stilstaan? Bij de vraag hoe dat invloed heeft op het beleid?”, vraagt presentator Michiel. Jaap antwoordt: “Het is wel zo dat deze doelgroepen altijd in beeld waren, maar er is ook een tijd geweest dat vooral doorstromers de volgende stap wilden maken.”

Niet mogelijk
De mannen schetsen een realistisch beeld. Voor starters is het bijna niet mogelijk om een eigen woning te kopen. “Ze moeten zoveel eigen vermogen meenemen. We moeten ze als gemeente wel helpen,” stelt Jaap. In verhouding tot het landelijk gemiddelde heeft Nunspeet meer koophuizen. De gemeente vindt het daarom belangrijk om starters te motiveren die markt op te gaan: “We hebben bijvoorbeeld de starterslening.”

Nu is het niet voor iedereen haalbaar om te kopen of in de vrije sector te huren, laat staan een woning aan te schaffen. “Voorheen zag je wel dat mensen na hun studie een paar jaar gingen huren en sparen om daarna te kopen. Nu zijn de huurprijzen zo hoog dat je amper kunt sparen.” In Nunspeet werden de afgelopen jaren iets te weinig sociale huurwoningen gebouwd. Degenen die wel werden gebouwd, zijn behoorlijk groot en voor de meeste starters niet betaalbaar, of de woningen gaan naar urgenten.

Realisatie
“Op dit moment hebben we met de woningbouwstichting afgesproken dat er meer kleine sociale huurwoningen moeten komen, waarvoor starters in aanmerking komen,” zegt Jaap Groothuis. De plekken die daarvoor in aanmerking komen, zijn ’t Hul Noord en Feitenhof. Dit zijn projecten die op dit moment in ontwikkeling zijn en hier moet 30% van de woningen sociale huur zijn. Ook bij het Van Marleplantsoen komt een heel appartementencomplex met sociale huurwoningen.

Woningmarkt beschermen
Sinds 2014 is het bijna onmogelijk om de woningmarkt te beschermen voor eigen inwoners. Dat betekent dat inwoners van een dorp of gemeente niet automatisch voorrang krijgen op woningen binnen hun eigen kern. “Je kunt nu op kleine schaal er slim mee omgaan door met de ontwikkelaar te spreken en een overeenkomst te sluiten. We kunnen dan niet zwart-op-wit zetten dat we uitsluitend eigen inwoners willen faciliteren, maar we kunnen wel tegen een ontwikkelende partij zeggen dat het ons veel waard zal zijn als mensen voorrang kunnen krijgen,” zegt Jaap Groothuis. “Een ontwikkelende partij mag dat wel doen, een overheid en woningcorporatie niet,” voegt hij toe.

Samen met andere gemeenten op de Noord-Veluwe maakt Nunspeet zich hard om de woningmarkt te beschermen. Nu hebben ze een regeling vastgesteld waarmee tot 50% van het aanbod kan worden gereserveerd voor eigen inwoners. “Dit kan doordat de regels in Den Haag zijn aangepast. Eerst was dit 30% en nu 50%, maar dit is eigenlijk nog te weinig in Nunspeet.”

Media-aandacht
Wethouder Jaap Groothuis wordt regelmatig genoemd in lokale en regionale media. Dat is niet altijd positief. “Met kritiek heb ik geen probleem. Het ligt er wel aan op welke manier dat gebeurt. Als er steeds zaken genoemd worden, zou ik het ook fijn vinden als er eens bewijzen getoond worden. Het is heel gemakkelijk om iemand zwart te maken, maar ik heb liever dat iemand naar me toe komt,” reageert hij. Als college is meerdere malen gevraagd met feiten te komen, maar dit is naar eigen zeggen niet gebeurd. “Dan houdt het een keer op,” voegt Groothuis toe.

Naast zijn volle portefeuille is Groothuis bestuurlijk opdrachtgever voor Duurzaamheid, De Kolk, Molenbeek en Bedrijvenstrip Elspeet. Ook is hij mede-bestuurlijk trekker van de Omgevingswet, de Stationsomgeving en Vitale Vakantieparken. Daarnaast heeft hij een agrarisch loon- en klusbedrijf.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Nunspeet Politiek 

nunspeet politiek jaap groothuis michiel westerhoff klein binnenhof nunspeet 
 
advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard