Het WGA rapport is een overzicht van meldingen die via discriminatie.nl gedaan zijn. Deze worden door Art. 1 Noord Oost Gelderland in behandeling genomen en zij biedt ondersteuning aan inwoners die discriminatie ervaren. De registraties van alle meldingen van Oost-Gelderland staan in de Monitor Discriminatie 2024. De gemeente Nunspeet heeft deze monitor en het rapport ontvangen en zal de cijfers in de commissie Algemeen Bestuur en de commissie Maatschappij en Middelen behandelen.
Discriminatiegrond en Maatschappelijk terrein
Het onderwerp waarover discriminatie plaatsvond, kan verschillend zijn. In het rapport zijn er vijftien mogelijke gronden van discriminatie. De betrokken inwoners uit de gemeente Nunspeet hadden last van discriminatie op grond van geslacht, godsdienst, handicap, herkomst, huidskleur, leeftijd en seksuele gerichtheid.
De meldingen die binnenkomen bij de antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) worden geregistreerd op verschillende maatschappelijke terreinen. Door dit te doen kan er specifiekere stuurinformatie aan beleidsmakers geboden worden. In het rapport over de gemeente Nunspeet staan de volgende maatschappelijke terreinen gemeld: arbeidsmarkt, collectieve voorzieningen, commerciële dienstverlening, horeca/amusement, huisvesting, media en reclame, openbare ruimte en politie/OM/vreemdelingenpolitie.
Wijze van discriminatie en klachtenbehandeling
De wijze van discriminatie varieerde volgens de cijfers. Het grootste gedeelte van de melders werd omstreden behandeld. Overige meldingen gingen over vijandige bejegening. De klachten zijn behandeld en bij twaalf gevallen is er alleen een registratie gemaakt, bij zes gevallen is er advies of informatie geven, bij een geval is er beleid beïnvloed door deze melding, bij een melding is bemiddeling toegepast en bij de laatste melding is er eigen onderzoek gedaan door het meldpunt.
Vergelijking regio
In de Monitor Discriminatie 2024 Oost-Nederland staan alle cijfers van Oost-Nederland. Als we de cijfers van de regio (gemeente Barneveld tot gemeente Oldebroek) met elkaar vergelijken dan zien we vooral in de gemeente Harderwijk veel meldingen. Daar deden in 2024, 34 mensen uit de gemeente melding van discriminatie buiten de gemeente, tien van discriminatie in de gemeente en deden 23 mensen melding bij de politie.
In Barneveld deden 26 mensen melding bij de politie. In deze gemeente ligt het aantal meldingen van discriminatie in eigen gemeente het hoogst. In andere gemeenten zijn geen extreme cijfers geconstateerd. Het is per gemeente lastig te bepalen wat voor impact de cijfers hebben en of het er veel of weinig zijn. Dit heeft te maken met verschil in inwonersaantallen.
Wat is discriminatie?
De meldingen vormen een aanknopingspunt voor het ontwikkelen van antidiscriminatiebeleid, het aangaan van de dialoog, het starten van campagnes en het vergroten van de bewustwording bij professionals. Maar wat is discriminatie nou eigenlijk en wanneer is hier sprake van? De Monitor Discriminatie 2024 legt het als volgt uit: ‘Discriminatie is het in gelijke gevallen ongelijk behandelen van mensen op basis van kenmerken die er in een specifieke situatie niet toe doen.’ Een voorbeeld dat gegeven wordt is het niet toegelaten worden tot een horecagelegenheid op grond van afkomst.
Samenwerking meldpunten
Discriminatie wordt over het algemeen gemeld via de antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s). Voor Nunspeet is dit Art 1. Noord Oost Gelderland. Ook kunnen mensen melding maken bij de politie. Die registreert de meldingen ook en zet de door naar Art. 1 Noord Oost Gelderland. Een aangifte van discriminatie krijgt in Nederland prioriteit en wordt tijdens het Regionaal Discriminatieoverleg (RDO) met het Openbaar Ministerie (OM), politie en de ADV’s besproken.
Opvallende zaken
In 2024 is het aantal meldingen bij ADV’s toegenomen ten opzichte van 2023. Bij de regio Oost-Nederland gaat het om een stijging van 144 procent. Ook het aantal meldingen bij de politie is gestegen. In de regio is dat een stijging van 5,5 procent. De meeste meldingen bij de politie hadden te maken met de discriminatiegrond herkomst/huidskleur. Discriminatie op grond van godsdienst is het meest gestegen, met een toename van 52 procent. Discriminatie op grond van geslacht is gedaald met twee procent.
Wat de gemeente Nunspeet met de lokale cijfers gaat doen is nog onduidelijk. Het thema en de dossiers worden in ieder geval besproken in de commissies Algemeen Bestuur en Maatschappij en Middelen.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133