Zo heb je straks de mogelijkheid om ‘uitgestelde koffie’ te bestellen. Als je zelf een kopje koffie drinkt kun je ervoor kiezen om voor twee kopjes te betalen. Deze wordt vervolgens genoteerd, zodat ze iemand die het zich niet kan veroorloven een kopje koffie aan kunnen bieden. En ’t Harde zal er ook iets schoner van worden: “We willen er ook samen voor zorgen dat we het plein op ’t Harde schoonhouden”, zegt Niels.
Vriendschappen
De mensen die in de lounge werken hebben autisme en kunnen als dagbesteding in The Parrot Lounge aan het werk. Dit zijn werknemers die een PGB, Wlz of Wmo hebben die geleerd hebben om op eigen benen te staan. “Er ontstaan hier ook vriendschappen, terwijl deze mensen normaal wel eens moeite hebben met sociale contacten.”
Lees verder onder de foto.
Maatschappelijke tafel
Er staat een lange tafel in de lunchroom en dit noemt Niels de ‘maatschappelijke tafel’. Deze kan gereserveerd worden door grote groepen, maar eigenlijk wil hij dat deze een maatschappelijke functie vervult. Mensen die even een praatje willen maken of de krant willen lezen kunnen dan aan deze tafel gaan zitten. Deze mensen zouden dan een uitgestelde koffie kunnen krijgen. “Deze lounge moet een veilige plek zijn voor iedereen”, zegt Niels.
Ongedwongen
De lunchroom heeft enkele plaatsen en mensen kunnen vooral ongedwongen even langskomen. “Daarom hebben we het ook een ‘lounge’ genoemd”, legt Niels uit. “Mensen kunnen koffie drinken of even wat komen eten. We zullen mensen ook niet wegkijken als ze langer bljiven zitten. We willen vooral warmte uitstralen. We hopen vooral dat mensen binnenwaaien als ze er even behoefte eraan hebben. We willen meer zijn dan een lunchroom.”
Poep in je eten?
En natuurlijk heb je dan nog de papegaaien. Er is een gedeelte vogelvrij, maar achter het glas kun je ervoor kiezen om tussen de papegaaien te zitten. En bang zijn voor poep in je eten? “Dat vragen heel veel mensen”, lacht Niels. “Dat zal niet snel gebeuren. We hebben een grote tak in het midden en de papegaaien zijn getraind om erop te blijven zitten.”
Lees verder onder de foto.
Papegaaien scheiden van keuken
Qua hygiëne is alles verder geregeld, want daarvoor dient het glas waar de papegaaien achter zitten. “De dieren mogen niet rechtstreeks in aanraking komen met de keuken. Daarnaast hebben we een fijnstoffilter die de viezigheid filtert.” En het welzijn van de papegaaien? “Deze zitten in grote volières en niet in kleine kooien. Ze zullen telkens met één tot drie tegelijk in de lounge zijn. Het is belangrijk dat de papegaaien het ook goed hebben.”
Lees verder onder de foto.
Reuring
Reuring, daar wil Niels ook graag voor zorgen. “Deze week had ik een van de papegaaien buiten laten vliegen. Deze ging in de boom zitten en vervolgens bleef iedereen staan kijken. Ze dachten dat de papegaai ontsnapt was”, grinnikt hij. En ook maatschappelijke reuring dus: “Vanaf de eerste dag hebben we de deur opengezet en konden mensen naar binnen kijken. We wilden mensen meenemen in het hele proces. Er zijn nu al veel mensen geweest die even een praatje kwamen maken en even keken wat de vorderingen waren.”
Lees verder onder de foto.
Opening
Op zaterdag 1 juni opent The Parrot Lounge de deuren. Iedereen krijgt dan een tropisch drankje en kleine hapjes gebaseerd op de menukaart, zoals een broodje met carpaccio of zalm. Mensen kunnen rondkijken en natuurlijk ook al wat drinken bestellen. Wethouder Jeensma zal de lounge openen.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133