Het idee om een omroep op te richten begon toen hij (Hans) Erik Post ontmoette. Erik was destijds radiotechnicus bij VARA en had dus veel kennis. Hans: “Ik had in de krant al gelezen over een omroep in Dronten en vond het een hartstikke leuk idee. Ik draaide eens per maand een film in het Gruithuis en ontmoette Erik aan de bar.” Vervolgens heeft hij een ploegje bij elkaar verzameld en ontstonden de eerste ideeën voor een eigen lokale omroep.
750-jarige bestaan Elburg
Op 17 september 1983 viert Hanzestad Elburg het 750-jarige bestaan: “Wij hebben toen plannen gemaakt voor een proefuitzending om te laten zien wat een lokale omroep kan zijn. Van 10.00 tot 22.00 uur hebben we een totaalprogramma uitgezonden met straatinterviews, een discussie tussen raadsleden en livemuziek. De ‘Zwolse Krant’ had toen een Engelse rode dubbeldekker en vanuit hier zonden we uit. De uitzending werd een groot succes en veel mensen hebben geholpen.”
Studio in hotel De Haas
Er viel daarna een gat en de ontwikkelingen stokten enigszins. Op oudejaarsavond 1984 is nog een keer uitgezonden, maar van een echte omroep was nog geen sprake. Totdat de toenmalige eigenaar van hotel De Haas, Gappie Vos, twee hotelkamertjes beschikbaar stelde. “We hebben dit toen als studio ingericht, het ene deel voor de techniek en het andere deel voor presentatie. We deden alles met tweedehands geschonken apparatuur en hadden eierdozen aan de wanden gemaakt”, vertelt Hans. Op zaterdagmiddag werd er een uitzending gemaakt met daarin sport, politiek en diverse gasten schoven aan.
Vechten om iets te bereiken
Dit alles begon begin juni 1984 en enkele maanden later, op 26 november werd de stichting daadwerkelijk opgericht. De Lokale Omroep Elburg was geboren. Het duurde wel even voordat het echt begon te leven in Elburg. Volgens Hans werkte de politiek in het begin niet heel erg mee: “Er waren bezwaren van Algemeen Belang en SGP, men zag het nut er niet van in. Voor hetgeen we bereikt hebben, hebben we echt moeten vechten.”
Lees verder onder afbeelding.
Kaal pand nabij het klooster
Toen De Haas ging verbouwen was er helaas geen plek meer voor de LOE. Gelukkig vonden ze tijdelijk een plekje in de Rozemarijnsteeg en zijn ze later verhuisd naar de Zuiderwalstraat, nabij het klooster: “Ik had korte lijntjes bij de gemeente en gezegd dat wij het pandje wel wilden huren. Er was een bouwkundig plan gemaakt om er een huis van te maken, maar de gemeenteraad vond dat destijds te duur, dus werd het pand kaal gerestaureerd", aldus Hans.
Uiteindelijk werd het huisje gerestaureerd en leeg was het zeker. Hans: “Er was een kale vloer, een kale trap, echt alles was kaal. Ik heb toen een plattegrond gemaakt en anderen hebben dit verbouwd tot studio. De gemeenteraad vergaderde toen nog in het klooster, dus we boorden een gaatje naar de raadszaal. Zo konden we eenvoudig de raadsvergaderingen uitzenden.”
Lees verder onder afbeelding.
Saamhorigheidsgevoel
In de beginjaren was er veel saamhorigheidsgevoel, volgens Hans: “Op zaterdagmiddag bij een sportuitzending zat het techniekhok helemaal vol, iedereen wilde dat meemaken. Langs de voetbalvelden lagen kabels uitgerold en daar stonden de verslaggevers om verslag te doen van de wedstrijden. Tegen het einde van iedere uitzending werd er koortsachtig rondgebeld om alle uitslagen van de clubs uit de omgeving op tijd binnen te krijgen voor het einde van de uitzending om 17.00 uur." Sindsdien is de LOE in de loop der jaren uitgegroeid tot een multimedia-instelling met een website, een kabelkrant en sociale media, zodat de omroep is omgedoopt tot LOEmedia.
Guinness Book of Records
Een van de bijzondere dingen uit de geschiedenis van de LOE was het behalen van het Guinness Book of Records door dj Albert Vierhuis. Hij behaalde een wereldrecord door zestig uur achter elkaar radio te maken. Dit alles deed hij in het jaar 2000, hij startte op 24 april om 00.00 uur en eindigde op 26 april om 12.00 uur.
Open dag
Komende zaterdag wordt in de studio aan de Vrijheidsstraat 13 een open dag gehouden. Iedereen is welkom van 12.00 tot 18.00 uur voor een rondleiding door de studio en een hapje en een drankje.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133