• Einde van de rit op het Meidoornplein in Wezep | 15.00 u
De bevrijdingstocht komt tot een einde op het Meidoornplein in Wezep. Het was een indrukwekkende rit, eentje die de toeschouwers niet snel zullen vergeten. Bij deze laatste stop stellen de voertuigen zich nog één keer naast elkaar op voor belangstellenden. Johan, een bestuurder uit de colonne, vertelt: "Waar ik bijzonder dankbaar voor ben vandaag is het weer, de vrijwilligers en het publiek dat is gekomen om het allemaal mee te maken."
• Aankomst bij het Boerderijmuseum in Oldebroek | 14.15 u
Het Boerderijmuseum in Oldebroek ontvangt de colonne voor een korte stop. Deze locatie houdt het verleden op haar eigen manier levend. De geschiedenis van met name het boerenleven kan hier ervaren worden. Tot ongeveer 16.00 uur vindt hier ook een ceremoniële plechtigheid plaats in de Schutstal met betrekking tot 80 jaar bevrijding. Deze plechtigheid is alleen toegankelijk voor genodigden.
• Langs De Hullen in Oldebroek | 14.00 u
De colonne rijdt langzaam langs woonzorgcentrum De Hullen in Oldebroek. De ouderen zwaaien en kijken enthousiast naar de legervoertuigen. Even later passeren ze de Zuiderzeestraatweg 366: het eerste onderduikadres van Maud Peper-Dahme. Voor haar een beladen plek, voor de tocht een betekenisvolle halte langs de geschiedenis van onderdrukking, hoop en bevrijding.
• Aankomst bij gemeentehuis Elburg |13.15 u
Rond 13.15 uur kwamen de legervoertuigen tot stilstand achter het gemeentehuis van Elburg. Ze werden opgewacht en begroet door alle genodigden, burgemeester Jan Nathan Rozendaal, ambassadeur Hugh Adsett en veel publiek. De burgemeester van Elburg vertelt over de genodigden: “Het is heel bijzonder, we hebben vandaag gasten uit Canada, Amerika en Groot-Brittannië. Ik vind het fantastisch dat ze hier zijn. Zij zijn zelf ook onder de indruk, met name van wat er net in de stad gebeurde.”
Ook Willem van Norel, historicus en bestuurslid van oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop, is aanwezig bij dit bijzondere moment. “Ik was heel ontroerd vanmorgen. Mijn grootouders hebben twee wereldoorlogen meegemaakt, en mijn 80-jarige zusje heeft 80 jaar lang ononderbroken in vrijheid mogen leven. Ik hoop dat het tot iedereen doordringt dat vrijheid en democratie kostbare parels zijn. De vreugde van de vrijheid vieren is geweldig.”
• Aankomst in de Vesting Elburg |12.20 u
De historische voertuigen kwamen in het begin van de middag hartje Elburg binnenrijden. Deze historische vestingstad vormt een sfeervol decor voor de colonne. De wagens stellen zich op het Schootsveld op om bezichtigd te worden.
Bij Beekstraat 3 staat de Canadese ambassadeur Hugh Adsett klaar om de 89-jarige Amerikaanse Maud Peper-Dahme te ontvangen. Zij is een van de weinige Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog die nog in leven is. Beekstraat 3 in Elburg was haar onderduikadres. De ambassadeur overhandigt haar op deze locatie een symbolisch geschenk: chocolade. Dit is een ontroerend eerbetoon aan het moment dat zij tachtig jaar geleden als onderduikmeisje van een Canadese bevrijder hetzelfde in handen kreeg. Een bijzonder en persoonlijk moment in de bevrijdingstocht. Woensdag geeft maud een toespraak op haar onderduikadres bij beekstraat 3.
• Aankomst bij de Mattanjaschool op de Hoge Enk |11.50 u
Bij de Mattanjaschool op de Hoge Enk stonden de leerlingen en toeschouwers al klaar om de voertuigen te begroeten. De colonne arriveerde hier met vijf wagens. De eerder uitgevallen Sherman tank is inmiddels weer aan de praat en wordt teruggeplaatst in de optocht. Na een korte stop vervolgen de voertuigen hun route naar de Vesting Elburg.
• Aankomst bij dorpshuis De Deel in Doornspijk | 11.15 u
De colonne is rond 11.15 uur aangekomen bij dorpshuis De Deel in Doornspijk. In het dorp, dat jaarlijks met trots deel uitmaakt van de Bevrijdingstocht, maken ze een korte stop. De voertuigen stellen zich naast elkaar op zodat jong en oud ze van dichtbij kunnen bekijken.
Om 11.40 uur vertrekt de stoet richting de Hoge Enk. Onderweg vertelt een van de bestuurders van de voertuigen: “Een van onze tanks is uitgevallen. De kapotte tank wordt nu weggesleept, met de rest van de legervoertuigen rijden we door.” Het betreft de Sherman tank. Er wordt gekeken of deze weer opgestart kan worden om de route te vervolgen.
• Officiële opening door burgemeester Céline Blom | 10.30 u
Burgemeester Céline Blom geeft een toespraak ter opening van het dagprogramma 'Vrijheid deel je met elkaar'. Ze vertelt: "Wat een spetterende start van de dag, leuk dat u met zo veel mensen bij elkaar bent gekomen. Vandaag is een eerbetoon aan onze bevrijders, die ons van de gitzwarte oorlogsjaren bevrijdt hebben. Deze dag onderstrepen we dat dat voorbij is. We vieren het samen, schouder aan schouder."
• Aankomst colonne en openingsconcert | 10.00 u
De stoet van historische legervoertuigen komen om 10.00 uur Nunspeet binnenrijden. Langs de kant staan toeschouwers te genieten: "Fantastisch dat het op zo'n manier wordt gedaan", vindt een meneer. Op het Marktplein is het druk, inwoners verzamelen zich bij het podium om te luisteren naar het openingsconcert van Slagwerkensemble Elspeet in samenwerking met het Vierhouterkoor en het projectkoor. Samen voeren zij de gloednieuwe compositie 'Nunspeet Bevrijd' op.
• Start Bevrijdingstocht op 't Harde | 09.00 u
De Bevrijdingstocht is vanmorgen van start gegaan op de Singel in ’t Harde. De Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal opende de dag: "We gaan er met elkaar een mooie, feestelijke dag van maken!" Na het zingen van het Wilhelmus kwam de colonne onder het geluid van saluutschoten in beweging, onderweg naar het marktplein in Nunspeet. Een indrukwekkend moment, waarmee het startsein werd gegeven voor een dag vol herdenken, vieren en samen stilstaan bij de waarde van vrijheid.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133