De Deskundigengroep Dierziekten schat het huidige risico op een uitbraak van vogelgriep op pluimveebedrijven als laag tot matig in. Sinds 19 maart 2025 zijn er in Nederland geen besmettingen bij gehouden vogels vastgesteld. In andere Europese landen is het aantal uitbraken de afgelopen maanden ook laag gebleven.
Besmette wilde vogels
Wel zijn er recent opnieuw besmette wilde vogels gevonden, vooral aan de kust. In Zeeland en Noord-Holland werden vogels positief getest. Volgens de deskundigengroep bevestigen deze vondsten dat het virus nog onder wilde vogels rondgaat, maar de kans op besmetting van pluimveebedrijven is beperkt. De hogere temperaturen zorgen ervoor dat het virus minder actief is.
Het risico op verspreiding is volgens de deskundigen het hoogst in de kustgebieden, omdat daar veel besmette vogels zijn aangetroffen. Landinwaarts, zoals in de Gelderse Vallei, is het risico lager. Toch is verspreiding via meeuwen of andere trekvogels richting het binnenland niet uitgesloten. Daarom blijft alertheid nodig.
Tentoonstellingen weer toegestaan
Naast het vervallen van de ophokplicht staat minister Wiersma ook weer tentoonstellingen toe van zogenoemde risicovogels, zoals hoenderachtigen, watervogels en loopvogels. De versoepeling geldt onder voorwaarden: er mogen maximaal dertig houders meedoen en watervogels moeten apart gehouden worden van andere risicovogels. Deze maatregelen waren sinds november 2024 van kracht en troffen onder meer hobbyfokkers van zeldzame rassen.
Hoewel de maatregelen worden versoepeld, blijft het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur (LVVN) de situatie nauwlettend volgen. Vogelgriep bij wilde vogels is moeilijk te voorspellen. Pluimveehouders en hobbyhouders moeten verdachte gevallen blijven melden bij het Landelijk meldpunt dierziekten. Als de situatie verslechtert, kunnen er opnieuw maatregelen volgen.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133