NUNSPEET - Al jaren lijdt Staatsbosbeheer verlies, dat blijkt uit de jaarverslagen. Hierdoor blijft het onderhoud van recreatieve voorzieningen achter. De ANWB waarschuwt dat deze ontwikkeling er op termijn voor kan zorgen dat natuurgebieden worden afgesloten voor bezoekers.
Staatsbosbeheer is de grootste terreinbeheerder van Nederland. Zij zijn daarmee dus onder andere verantwoordelijk voor het onderhoud van de wandel- en fietspaden. Door het verlies dat Staatsbosbeheer maakt, komt het onderhoud van deze paden in het gedrang. “In veel gebieden van Staatsbosbeheer is het inmiddels beleid om versleten of beschadigde basisvoorzieningen niet meer te vervangen,” meldt de ANWB.
Geen grote problemen
Alex Plantinga, boswachter voor Staatsbosbeheer in op de Noord-Veluwe, stelt dat recreanten in Nunspeet zich niet direct zorgen hoeven te maken. “De natuur komt eigenlijk altijd geld tekort, maar in Nunspeet zijn er geen grote problemen wat dat betreft.” Tegelijkertijd betekent dat niet dat het in andere gebieden van het land niet een ander verhaal kan zijn. “Het budget van Staatsbosbeheer verschilt per gebied en per jaar,” legt hij uit.
Verdrievoudiging budget
Jaarlijks krijgt Staatsbosbeheer zo’n €9,2 miljoen aan subsidie van de provincies per jaar voor het beheer. ANWB roept het kabinet op om dit budget te verdrievoudigen. Uit jaarverslagen blijkt dat Staatsbosbeheer al jaren verlies lijdt, als gevolg van deze te lage subsidies.
Afgesloten paden
Aan de andere kant hoeft het niet te betekenen dat wandelaars en fietsers op de Noord-Veluwe nooit voor een afgesloten pad kunnen komen te staan. “Maar dat heeft niks met een geldtekort te maken,” zegt Plantinga. “Dat komt dan door de natuur, bijvoorbeeld broedende vogels op de grond. Dan moeten we een pad afsluiten zodat de vogels niet verstoord worden.”
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133