Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Sophie van der Velden
22 november 2024 11:15


Resultaat PMD-pilot: inwoners Harderwijk hoeven geen plastic te gaan scheiden
Foto: Resultaat PMD-pilot: inwoners Harderwijk hoeven geen plastic te gaan scheiden
De gemeente blijft gebruikmaken van het huidige afvalscheidingssysteem. Foto: Archief Banzo | AVR Rozenburg

HARDERWIJK - Het college van burgemeester en wethouders in Harderwijk adviseert de raad om bij het oude afvalscheidingssysteem te blijven. Dat betekent dat afval door de gemeente gescheiden wordt. Bewoners hoeven dus niet zelf hun plastic, metaal en drankverpakkingen (PMD) te gaan scheiden.

Van juni 2023 tot 22 december 2023 werd een PMD-pilot uitgevoerd. Bij acht winkelgebieden in de stad werden bovengrondse containers neergezet. Hier konden inwoners gratis hun PMD gescheiden inleveren. Hiermee werd onderzocht of bronscheiding, deze manier van afvalscheiding, beter zou werken dan de huidige manier. 

PMD verminderen
Op dit moment wordt het afval in Harderwijk gescheiden door de gemeente nadat het is opgehaald: het nascheidingsmodel. Uiteindelijk was het doel om de hoeveelheid restafval zo veel mogelijk te verminderen en de hoeveelheid recyclebare PMD te verhogen. 

Het college stelt nu op basis van de evaluatie vast dat het huidige systeem het beste zou werken. "Met alle feiten en cijfers die nu op tafel liggen, kunnen we niet anders dan concluderen dat nascheiding van PMD zowel kostentechnisch als op duurzaamheidsniveau het beste resultaat oplevert”, aldus wethouder Enklaar.

Minder ingezameld
Uit de resultaten van de pilot blijkt onder andere dat er slechts 10 kilo per inwoner aan PMD apart werd ingezameld. Dat is maar 36 procent van al het PMD. In andere, vergelijkbare gemeenten waar met bronscheiding gewerkt wordt, scheiden inwoners gemiddeld zo'n 28 kilo per inwoner.

Daarnaast concludeert het college dat het nascheidingsmodel leidt tot een verlaging van het aantal te verbranden kilo's restafval per inwoner. Door vast te houden aan dit model blijven de verwerkingskosten op langere termijn beheersbaar.

Diftar Gewicht
Tot slot stelt het college voor aan de raad om een onderzoek in te voeren naar het invoeren van Diftar Gewicht. Op dit moment betalen inwoners per keer dat de restcontainer geleegd wordt. Volgens het Diftar-model betalen inwoners niet per lediging, maar voor het aantal kilo's dat opgehaald wordt.

"Sinds de invoering van het frequentiemodel is het aantal kilogram restafval per inwoner al flink verlaagd. Om het nog verder te verlagen zou Diftar Gewicht kunnen helpen", legt de wethouder uit. Een onderzoek naar de toepassing in Harderwijk zal onderzocht worden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Harderwijk Nunspeet Nieuws 

harderwijk vrmg afval scheiden pmd 
 
advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard