In Oostenrijk doet zich op dit moment een situatie voor die vergelijkbaar is met die van Nederland. Ook daar waren geen wolven, maar zijn ze teruggekeerd. De Oostenrijkse overheid wil het tijdelijk mogelijk maken op te jagen op de wolf na een aanval op het vee. Provincie Gelderland zou hier ook graag mogelijkheden voor willen in Nederland.
Regionaal en landelijk niveau
Dat is alleen niet zo makkelijk. Volgens het Europees Hof kan ingrijpen alleen als het ook in de toekomst goed blijft gaan met de dieren. Daarnaast moet ook vastgesteld worden dat het niet alleen op internationaal niveau beter gaat met de wolf, maar ook op regionaal en landelijk niveau. Omroep Gelderland sprak met Sander Kole, hoofddocent omgevingsrecht van de Open Universiteit. "Dat er in Duitsland veel wolven lopen, betekent dus niet dat je ze hier in Gelderland af mag schieten', legt hij uit. Wanneer er wel genoeg wolven zijn om in te grijpen, is nog niet duidelijk.
Wolfwerende hekken
Daarnaast moeten volgens het Hof alle andere mogelijkheden worden uitgezocht, voordat ingrijpen of afschot mogelijk is. Daarmee wordt gedacht aan wolfwerende hekken. Volgens Kole wordt vrij snel gezegd dat het niet te doen is om maatregelen te nemen, dus gaan we dan ingrijpen. "Daar neemt Europa dus geen genoegen mee."
Ingrijpen moeilijk, niet onmogelijk
Toch is ingrijpen ook met deze uitspraak van de Europese rechter niet helemaal onmogelijk, hoewel de lat volgens de hoofddocent wel erg hoog wordt gelegd. Als een wolf twee keer over een wolfwerend hek springt, mag hier ingegrepen worden volgens de provincie Gelderland. Alle andere mogelijkheden moeten dan wel bekeken zijn, en er moet een duidelijk belang zijn, bijvoorbeeld het voorkomen van ernstige schade aan de veehouderij.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133