Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Elise Haage
6 juli 2025 7:00


Hoe Nathalie en Chantal een lichtpuntje zijn voor mensen in verborgen armoede
Foto: Hoe Nathalie en Chantal een lichtpuntje zijn voor mensen in verborgen armoede
Foto: Elise Haage

NUNSPEET - In de rubriek Veluwse Verschilmakers belichten we mensen en initiatieven in de regio Noordwest-Veluwe die zich inzetten om de wereld op hun eigen manier mooier te maken. Deze week ontmoeten we Nathalie van Goor en Chantal Alt van Stichting Verborgen Armoede Nunspeet (SVAN). “Sommige ouders melden hun kind ziek op school, omdat er op hun verjaardag geen geld is voor een traktatie in de klas.”

De eetkamertafel in de woonkamer van Chantal Alt ligt vol met folders, bonnen en enveloppen. Folders over regionale voedselhulp en hulp bij geldzorgen. Bonnen voor een ijsje, een kopje koffie met taart of voor een consumptie op een zomers festival in de buurt. De persoonlijk op maat gevulde enveloppen gaan mee in de zomerpakketten, aangevuld met zonnebrandcrème, een bal en een puzzelboek.

Consumptiebonnen
Met deze zomerpakketten maken Nathalie van Goor en Chantal Alt van Stichting Verborgen Armoede Nunspeet straks 130 huishoudens in Nunspeet blij. “Dat aantal geeft aan dat deze hulp echt nodig is", zegt van Goor.

"Voor deze groep geeft dit pakket zoveel verlichting. Met de consumptiebonnen voor het zomerse festival gaan gezinnen er nu misschien wel op uit. Zonder de bonnen gaan ze waarschijnlijk niet, want als je daar bent willen de kinderen toch iets lekkers en dan kun je het ze niet geven. Dan is het makkelijker om te zeggen: we gaan niet. Door de zomerpakketten kunnen 360 mensen weer meedoen aan het sociale gebeuren.”

Foto: Hoe Nathalie en Chantal een lichtpuntje zijn voor mensen in verborgen armoede
Foto: Elise Haage

"We vinden het belangrijk dat niemand zich buiten gesloten voelt en proberen een lichtpuntje te zijn voor degene die het financieel moeilijk heeft. Dat je de kans krijgt om leuke dingen te doen, die je anders niet zou doen’’, vult Chantal haar medebestuurslid aan. 

Tot tranen toe geroerd 
Bij van Goor stond eind 2014 iemand aan de voordeur met een uitgebreid kerstpakket en een cadeau voor haar zoon. “In die tijd maakte ikzelf een moeilijke periode mee met financiële uitdagingen na een scheiding. Dat er iemand aan me dacht, roerde me tot tranen toe.” 

"Dat er iemand aan me dacht, roerde me tot tranen toe” 

Na ontvangst van het kerstpakket zocht ze contact met de initiatiefnemers. Het mooie gebaar betekende zoveel voor haar dat ze zelf ook iets wilde betekenen. Zo groeide de stichting uit van het geven van een enkel kerstpakket tot wat het nu is, het bieden van hulp jaarrond.   

Kinderen in armoede
Chantal Alt verhuisde in 2016 naar Hulshorst en wilde graag iets voor een ander doen binnen een vrijwilligersorganisatie. “Via een advertentie in de krant kwam ik bij Stichting Verborgen Armoede Nunspeet terecht. Het was voor mij ook een mooie manier om te integreren. In het begin hielp ik mee met het rondbrengen van de pakketten, later breidden de werkzaamheden uit.”  

Kinderen die opgroeien in armoede blij maken. Dat is haar voor de grootste drijfveer om veel tijd te bedsteden aan de stichting. “We denken ook aan de verjaardag van de kinderen. Van de eerste verjaardag tot en met groep acht van de basisschool zetten wij ons in om er een feestelijke dag van te maken. Jaarlijks worden er 120 verjaardagspakketten aangevraagd.”  

Geen traktatie op school
Het feestpakket is gevuld met traktaties voor op school, versiering, een cadeau, pannenkoekenmix, limonade en een gepersonaliseerde verjaardagstaart die wordt gemaakt door Taartjes voor Harderwijk. “We weten dat sommige ouders hun kind ziek melden op school, omdat er op hun verjaardag geen geld is voor een traktatie in de klas. Dat mag toch niet zo zijn”, zegt Alt hoofdschuddend. Daarom brengt zij samen met haar gezinsleden maandelijks gemiddeld tien verjaardagspakketten rond.  

“We weten dat sommige ouders hun kind ziek melden op school, omdat er op hun verjaardag geen geld is voor een traktatie in de klas." 

“De twee belangrijkste twee dagen in het jaar voor een kind zijn: de verjaardag en Sinterklaas”, beaamt van Goor. “Rond de Sinterklaasperiode hebben we afgelopen jaren diverse samenwerkingen met verschillende organisaties en een speelgoedwinkel. Voor een vast bedrag mogen kinderen zelf een cadeau uitkiezen. Kinderen die opgroeien in armoede krijgen vaak tweedehands cadeaus of speelgoed uit de voordeligere winkels. Het is fijn als je iets krijgt, wat je echt wilt. Dat een kind zich daarin gehoord en gezien voelt.” 

Buurtkasten
Schrijnend vonden ze het verhaal van een gezin dat echt geen enkel sinterklaascadeau kon bekostigen en Sinterklaas dat huis voorbij moest gaan. “We zijn hier toen meteen op ingesprongen en hebben deze kinderen voorzien van een mooie zak met cadeaus en lekkernijen.” 

De stichting plaatsten twee jaar geleden in Nunspeet en de kernen van Elspeet, Hulshorst en Vierhouten elf buurtkasten. Buurtkastbeheerders houden de kast in de gaten en zorgen ervoor dat de spelregels worden nageleefd. “Iedereen uit de buurt kan er levensmiddelen en verzorgingsproducten in doen of er uithalen. Zo kun je al van betekenis zijn voor een buurtgenoot in financiële nood. De buurtkasten worden erg goed gebruikt”, vertelt van Goor. “In de zomervakantie merken we wel dat de gevers op vakantie zijn en dat de thuisblijvers soms een iets minder gevulde kast aantreffen.” 

Armoede speelt door 
Volgens van Goor en Alt speelt armoede op verschillende facetten in het leven door. Daarmee doelen ze niet alleen op de financiële tekorten, maar ook op het gebied van gezondheid, onderwijs, huisvesting, sociale participatie en welzijn. “Je hebt de financiële middelen niet om ergens naartoe te gaan. Ergens een kopje koffie drinken kost al enkele euro’s, dat geld besteed je dan liever aan een maaltijd of andere eerste levensbehoefte. Je durft niemand bij jouw thuis uit te nodigen voor jouw verjaardag, omdat je diegene niet veel kan bieden. Of een uitnodiging voor een verjaardag levert je stress op, omdat je geen cadeau mee kunt nemen voor de jarige.”

Foto: Hoe Nathalie en Chantal een lichtpuntje zijn voor mensen in verborgen armoede
Foto: Elise Haage

De stichting heeft huishoudens die al aangemeld zijn vanaf het eerste uur, maar verloop is er ook. Alt: “Bijvoorbeeld als mensen uit de financiële zorgen zijn, omdat er weer een baan in zicht is. Sommige huishoudens melden zich weer aan, als het toch niet lukt om de eindjes aan elkaar vast te knopen. Als het nodig is, ben je welkom.” 

Auto vol macaroni 
“Het is een heel bedrijf”, lacht van Goor. “Alleen verdienen we niks, dus zijn er geen financiële middelen beschikbaar om een ruimte te huren. De hulp die wij bieden kan alleen bestaan door donaties, sponsoren en vijftig vrijwilligers. Soms krijgen we via verschillende soorten organisaties giften. Dan zit ik in een auto vol pakken macaroni met de vraag: waar moet ik het laten?

"Dan zit ik in een auto vol pakken macaroni met de vraag: waar moet ik het laten?"

Mijn huis en die van Chantal staan al vol. Het zou fijn zijn om alles op één plek te hebben. De inwoners van Nunspeet zijn erg welwillend en hulpvaardig. We krijgen zoveel spullen aangeboden, vooral kleding, maar door ruimtegebrek slaan we veel af”, zegt ze spijtig.   

Zelf keuzes maken 
“Mensen die in armoede leven moeten zich al vaak genoeg bij verschillende instanties verantwoorden”, weten Alt en van Goor. “Er wordt hulp geboden, maar vaak kun je daarin niet een eigen keuze maken. Het wordt voor je besloten.”

De stichting zou graag willen uitbreiden met een kledingbank. ”Dat je bij ons binnenloopt en je zelf de keuze kunt maken wat je leuk vindt om te dragen. Dat geeft een ander gevoel dan kleding krijgen”, aldus Alt. “Het verhoogt de autonomie van de mensen zelf”, vult van Goor haar aan. “De vraag is er. Wij kunnen het faciliteren. Nu alleen de ruimte en de financiën nog”, glimlachen de gedreven bestuursleden die het liefst van de stichting hun werk willen maken. “Zodat we nog vaker en beter een steun in de rug kunnen zijn voor mensen die het nodig hebben. We kunnen de problemen niet oplossen, maar we kunnen wel voor veel mensen een lichtpuntje zijn.” 

Veluwse Verschilmakers gezocht
In de rubriek Veluwse Verschilmakers belichten we mensen en initiatieven in de regio Noordwest-Veluwe die zich inzetten om de wereld op hun eigen manier mooier te maken. Ken jij een echte Veluwse Verschilmaker die niet mag ontbreken in deze rubriek? Tip ons via redactie@vrmg.nl.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard