Vandaag, 1 juli, is het Keti Koti; de nationale dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd. In Harderwijk organiseerde de stichting Comité 30 juni - 1 juli Harderwijk vorig jaar voor het eerst een herdenkingsbijeenkomst. Namens Harderwijk legde de stichting vandaag ook een krans tijdens de nationale herdenking in Amsterdam. “De bijeenkomst in Harderwijk is dit jaar eigenlijk nog beter verlopen dan we hadden verwacht”, licht Diana Codfried toe. Zij is voorzitter van de stichting. “Het was vorig jaar al druk. Er waren veel belangstellenden en een mooie sfeer. Dit jaar waren er nog meer mensen.”
Herdenken en stilstaan
Het doel van de bijeenkomst was herdenken en stilstaan bij het slavernijverleden. Tijdens de ceremonie werden mensen herdacht die vochten voor de vrijheid. “Er kwam veel emotie bij kijken”, legt Codfried uit. “Maar er was ook veel verbinding. Mensen zijn met elkaar in gesprek gegaan, ook buiten hun vertrouwde bubbel.” Spoken Word-artiest Chanty Louis gaf een optreden. “Ze raakte mij, en vele anderen, met haar woorden”, stelt Codfried.
Slavernijverleden Harderwijk
De voorzitter van het comité legt uit dat aandacht voor het slavernijverleden in heel Nederland van belang is. “Maar we komen de laatste tijd steeds meer verbindingen met het slavernijverleden tegen in Harderwijk”, legt ze uit. “De burgemeester en een aantal notabelen uit die tijd hadden plantages en tot slaaf gemaakten in hun bezit. De rijkdom en welvaart van de stad is voor een deel tot stand gekomen door de slavernij”, legt Codfried uit. “Het gaat niet over schuld en slachtofferschap”, benadrukt ze, “maar wel over bewustwording en erkenning.”
Meer aandacht
De laatste tijd neemt de aandacht voor het onderwerp slavernij vanuit verschillende hoeken toe, merkt Codfried. “Vanuit de media, maar ook vanuit inwoners. Dat is prettig”, vindt ze. “We kunnen met elkaar het gesprek aangaan en verschillende perspectieven delen.” Codfried ziet dat er nog veel werk aan de winkel is. “De slavernij is afgeschaft, maar het werkt nog altijd door. Op sociale vlakken zijn er allerlei achterstanden.” Codfried noemt daarbij onder andere de toeslagenaffaire en discriminatie op de arbeidsmarkt.
Expositie Stadsmuseum
Om meer kennis te verspreiden over het slavernijverleden, is er in het Stadsmuseum Harderwijk een tijdelijke expositie gemaakt. Deze werd tijdens de bijeenkomst officieel geopend door burgemeester Jeroen Joon. “De tentoonstelling gaat niet alleen over het slavernijverleden van Harderwijk, maar ook het bredere verhaal”, voegt Codfried toe. De expositie is te bezoeken tot en met 4 augustus.
Activiteiten
De afgelopen maand vonden er verschillende activiteiten plaats rondom Keti Koti, georganiseerd door Comité 30 juni - 1 juli. Zo werd op 1 juni de film ‘Hoe duur was de suiker?’ gratis vertoond in het Filmhuis Harderwijk. De stichting heeft de komende maand nog activiteiten op het programma, zoals twee speciale Keti Koti wandelingen door de stad. Meer informatie over deze activiteiten vind je hier.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133