Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Eljakim Doorneweerd
18 april 2024 16:54


Grootse plannen voor 900 nieuwe woningen in gemeente Elburg, máár: er moet nog veel gebeuren
Foto: Grootse plannen voor 900 nieuwe woningen in gemeente Elburg, máár: er moet nog veel gebeuren
Deze foto is ter illustratie. Foto: Pixabay / pixeltweaks

ELBURG - De gemeente Elburg heeft grootse plannen voor een impuls voor het aantal nieuwe woningen (900) in de gemeente. Voor Elburg, Doornspijk en 't Harde zijn gebieden aangewezen, waar de gemeente wil gaan bouwen. Wethouder Lyda Sneevliet - Radstaak noemt het zelfs 'één van de grootste besluiten in de afgelopen jaren'.

In Elburg gaat het over het gebied achter het gemeentehuis. In Doornspijk is het gebied in het verlengde van het MFA aangewezen. In ’t Harde ziet de gemeente kansen tegenover bedrijventerrein De Koekoek, aan de andere kant van de rotonde.

Toename jonge gezinnen
Wethouder Sneevliet licht toe dat er, net als in de rest van Nederland, nodig meer woningen nodig zijn in Elburg. Er is een toename van het aantal jonge gezinnen en steeds meer mensen van buiten de gemeentegrenzen weten de stad te vinden.
 

Foto: Grootse plannen voor 900 nieuwe woningen in gemeente Elburg, máár: er moet nog veel gebeuren
Het plangebied voor Elburg. Foto: gemeente Elburg

2028 op z’n vroegst
Toch zullen er nog heel veel stappen genomen moeten worden, voordat de eerste schop in de grond kan gaan. "In 2028 of 2029 zullen we pas op z'n vróegst kunnen beginnen", zegt Sneevliet.

De gemeenteraad zal zijn zegje nog doen over de voorliggende plannen. De gronden moeten nog aangekocht worden én qua participatie is er nog een lange weg te gaan. "Er zal nog veel water door de Rijn stromen voor het zover is", aldus Sneevliet.

Type woningen
Er zal ruimte komen voor sociale huur- en betaalbare koopwoningen. Ook wil de gemeente 'andere mensen verrassen met een kavel', wat er waarschijnlijk op duidt dat er ook ruimte is voor grotere woningen in de plannen.

Foto: Grootse plannen voor 900 nieuwe woningen in gemeente Elburg, máár: er moet nog veel gebeuren
Het plangebied voor 't Harde. Foto: gemeente Elburg

Netcongestie
Vorige week berichtte VRMG al over het volle stroomnet en welke problemen dit gaat opleveren voor de woningbouw. Desondanks blijft Sneevliet optimistisch: “We moeten nu alvast vooruitlopen op oplossingen die tegen die tijd zijn gevonden”, waarmee ze doelt op het feit dat het nog een tijd duurt voor er daadwerkelijk gebouwd gaat worden.

Impact
Inwoners van de gemeente Elburg die aanwonend zijn aan het gebied van de planvorming, krijgen een dezer dagen een brief. Burgemeester Jan-Nathan Rozendaal geeft aan dat mensen nu al hun vragen kunnen stellen, ondanks dat er concreet nog niks bekend is. Hij begrijpt dat dit veel impact heeft op de inwoners.

Foto: Grootse plannen voor 900 nieuwe woningen in gemeente Elburg, máár: er moet nog veel gebeuren
Het plangebied voor Doornspijk. Foto: gemeente Elburg

Bouwhoogte en verkeer
Hoe hoog gaat er dan gebouwd worden? De gemeente spreekt van drie à vier verdiepingen hoog, maar dit is een belangrijk onderdeel van de participatie. Ook verkeerstechnisch maakt de gemeente al een inschatting dat de plannen mogelijk zijn met de huidige infrastructuur, maar dit zal ook nog uitgewerkt moeten worden.

Voor de zomer in de raad
Nog voor de zomer zal de gemeenteraad zijn oordeel vellen over de plannen. De ongeveer zestig (!) eigenaren van de gebieden die de gemeente wil aankopen hebben ook nog de kans om een zienswijze in te dienen. Dit zal meegenomen worden in het voorstel wat naar de raad gaat. Als de raad uiteindelijk akkoord is, worden de plannen verder uitgewerkt én kan het participatietraject gaan starten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Elburg  Oldebroek  Nunspeet Nieuws 

vrmg  elburg  oldebroek  nunspeet 
 
advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard