In 2023 werd in de gemeente Putten 63,6 kilo GFTe per inwoner ingezameld aan huis. De gemeente heeft onderzoek gedaan naar het afval scheiden van de inwoners en daaruit blijkt dat er per jaar nog bijna 21 kilo GFTe-afval per inwoner bij het restafval zit. Dit is vooral biologisch afbreekbaar afval dat ontstaat in de keuken (ruim 18,2 kilo). Zo horen voedselresten, biologisch afbreekbare zakjes en koffiefilters met milieukeur ook bij het GFTe.
Natuurlijke balans
Compost is perfect voor gebruik in de tuin. De natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een manier die goed is voor het milieu. Ook reguleert compost de afvoer van water en zorgt het voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten.
Goed voor milieu en portemonnee
Het opnieuw gebruiken van GFTe heeft een positief effect op het milieu. Van het GFTe wordt compost en groene stroom gemaakt. Het compost legt CO2 vast in de bodem, waardoor het niet vrijkomt in de lucht. Compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. GFTe scheiden en composteren heeft nog een voordeel: het is vaak goedkoper dan het samen met het restafval te laten verwerken.
Compost ophalen kan bij het gemeentelijk opslagterrein aan de Ambachtstraat 7 in Putten (zolang de voorraad strekt).
Van 8.30 - 12.30 uur bent u welkom.
bron: nieuwsbericht gemeente Putten
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133