Bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland komen op dit moment met regelmaat nieuwe meldingen binnen van besmettingen met de bof. Dat laat laat Ellyne Lahaije, communicatieadviseur bij de GGD, weten. De bofuitbraak heerst voornamelijk in gebieden met een lage vaccinatiegraad in het midden van het land.
Vaccinatie
Het bofvirus komt in Nederland over het algemeen nog maar weinig voor. Sinds 1987 zit de vaccinatie tegen bof in het Rijksvaccinatieprogramma. Af en toe zorgt het virus toch nog voor uitbraken, zoals tussen 2007 tot 2009 en 2009 en 2013, meldt het RIVM.
Symptomen
Symptomen van het bofvirus zijn onder andere een ontsteking aan speeksel of klieren, pijn in of achter het oor, een droge mond of koorts. De ziekte is besmettelijk en komt vooral voor bij ongevaccineerden, is te lezen in de nieuwsbrief van Gemeente Nunspeet.
Ernstige besmettingen
In ernstige gevallen kunnen besmette patiënten in het ziekenhuis terecht komen. Daar is op dit moment geen sprake van, meldt de GGD. Zij adviseren daarom alle kinderen en volwassenen die niet gevaccineerd zijn, dit alsnog te laten doen.
Wanneer je vermoedt besmet te zijn met de bof, is het advies contact op te nemen met de huisarts.
Kinkhoest
In Barneveld waarschuwt de gemeente voor een uitbraak van kinkhoest. Ook hier wordt vermoed dat de snelle stijging van het aantal besmettingen te maken heeft met een te lage vaccinatiegraad op de ‘Biblebelt’, zo laat het RIVM weten. Lees dit artikel hier.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133