De bewoners waren van tevoren geïnformeerd, maar stonden soms toch voor verrassingen. Stegen die niet vooraf waren genoemd, werden plotseling drie dagen lang bezet door de crew. Dat zorgde af en toe voor ergernis vanwege het gebrek aan overleg. Toch maakte de gezelligheid onder de buurtbewoners en de ervaring van zo'n grote productie veel goed.
Dag 1: Grote namen in een klein stadje
De eerste draaidag van "Grand hotel aan zee" stond in het teken van de hoofdrolspelers, onder wie bekende namen zoals Daan Schuurmans. De redactie houdt andere namen nog even geheim, in afwachting van de officiële aankondiging door KRO-NCRV. Wat deze acteurs gemeen hadden? Ze waren stuk voor stuk onder de indruk van hoe mooi Elburg is.
Dag 2: Paardenkracht en bakkerijstress
Op de tweede dag draaide alles om de bakkerij aan de Ellestraat. Tegen het einde van de dag werden er twee paarden voor karren gespannen. Die hadden er echter weinig zin in en werden flink onrustig. Het leek even mis te gaan, maar gelukkig kwam het toch allemaal goed: eind goed, al goed.
Dag 3: De laatste loodjes
De derde dag werd op meerdere plekken in de stad gefilmd en begon men al voorzichtig met opruimen. Er hing een mix van vermoeidheid en voldoening in de lucht.
De magie én de realiteit van film
Wie denkt dat acteren een luizenbaantje is, komt bedrogen uit. Iedere scène begon met droog repeteren, gevolgd door een geluidsrepetitie en dan pas de eerste take. Die eerste take bleef zelden alleen – soms waren er tientallen nodig. Shot na shot, tot diep in de nacht. De magie van film vervaagde soms, maar het zien van het hele proces had op zichzelf ook iets magisch.
Geduldige figuranten
Wat een werk voor een paar seconden beeld: op de juiste plek blijven staan, soms in de brandende zon, en uren wachten tot je weer werd opgeroepen. Toch deden de figuranten het graag. “Het is een roeping," zegt Peter In 't Hout. “Ik doe dit al 30 jaar en heb er mijn beroep van gemaakt. Reclamewerk verdient trouwens beter en is minder tijdrovend.”
Een andere figurant riep lachend dat het vrijwilligerswerk is , “maar dan wel het leukste dat er is. Samen met mijn kleinkinderen naar de bioscoop en dan kijken of ze oma kunnen ontdekken. Ik zou het niet anders willen.”
Decorbouwers in alle seizoenen
De decorbouwers waren al twee dagen druk geweest, maar ook tijdens de opnames draaiden ze op volle toeren. De scènes speelden zich af in verschillende seizoenen: op dag één was het ‘winter’ (bloeiende planten moesten verdwijnen), op dag twee ‘lente’ (alles terugplaatsen). Helaas sneuvelde er af en toe iets in het proces.
Elburg als levend decor
Toeristen kijken altijd hun ogen uit in Elburg Vesting, maar deze keer helemaal. Niet iedereen had door dat ze midden op een filmset stonden. Regelmatig werd gevraagd hoe laat de bakker open ging of waarom de huisnummers niet meer klopten. Zelfs speurtochten liepen spaak, omdat de bekende plaquettes met historische uitleg tijdelijk waren vervangen door filmrekwisieten. Uitleggen waarom leidde vaak tot veel gelach en verbazing.
Een stad met een staartje
Het is weer rustiger in Elburg. Bewoners pakken de draad weer op, stegen en stoepen worden opnieuw voorzien van het vertrouwde straatmeubilair en bloemen. Er wordt nagepraat over wat inmiddels alweer achter ons ligt. Het waren drie rumoerige, gezellige dagen, met af en toe wat gemopper, maar de toon was positief. Niemand had het willen missen.
In deze serie wordt het verhaal verteld van Sandra, een ambitieuze hoteleigenaresse die haar hotel wil omtoveren tot dé bestemming voor de Europese elite. Haar persoonlijke strijd speelt zich af in de turbulente jaren tussen 1912 en 1919, een periode van grote maatschappelijke veranderingen, ook voor de positie van vrouwen. Lees ook dit.
De serie 'Grand Hotel aan Zee is eind 2025, begin 2026 te zien op KRO-NCRV en wordt in verschillen delen van ons land opgenomen.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133