In de eerste jaren van IkPas.nl, de Nederlandse campagne voor Dry January, was het nog hard trekken aan het aantal deelnemers, maar dat is veranderd. Inmiddels doet een kwart van de Nederlanders mee.
"Toch gelooft niet iedereen dat die ene maand wat verandert. Maar wij weten wel anders. Onderzoek wijst uit dat 70 procent van de deelnemers na Dry January structureel minder drinkt. Mensen proberen het een maandje uit, en merken dan alle voordelen. Als je je vrijdagmiddagborrel fris houdt, dan stort je daarna niet meer in op de bank om 20.00 uur 's avonds. Dus ga je dat vaker doen. En dat is exact waar dit over gaat, wanneer drink ik en wat gebeurt er als ik het niet doe?" De voordelen zijn volgens Medeoprichter Martijn Planken evident. "Je bent fitter als je niet gedronken hebt, maar nog niet iedereen doet mee dus er is nog van alles te winnen, mijn glas zit halfvol."
Sociale steun is succesfactor
Ondanks de populariteit, sluiten steeds minder mensen zich officieel aan bij IkPas. Planken legt uit: "Tot en met corona zagen we een stijging in het aantal deelnemers, maar daarna ging het achteruit. Dat is op zich niet heel gek, want als je 10 jaar geleden had gezegd dat je meedeed aan Dry January, dan werd je schaapachtig aangekeken. Dan sta je er alleen voor. Maar als je dat nu zegt, dan heb jij waarschijnlijk mensen in je eigen sociale kring die ook mee doen. Dus je sociale support, wat één van de succesfactoren is, haal je tegenwoordig al uit je eigen kring."
De mensen die toch een steuntje in de rug nodig hebben, kunnen zich aanmelden bij IkPas. Via de app ontvangen deelnemers nieuwsbrieven, challenges en kunnen ze badges verdienen. Maar ze kunnen ook chatten met andere deelnemers of een coach. En dat is niet alleen in januari zo. Elke maand biedt IkPas de kans om te beginnen. Jaarlijks doen er zo'n 50.000 deelnemers mee.
Alcoholvrije opmars
Alcoholvrij is bezig aan een opmars in Nederland. Met steeds meer aanbod in alcoholvrije wijn, bieren en bubbels. "We zien dat alcoholvrije en alcoholarme bieren zeker vaker verkocht worden in januari", zegt Arnhemse bierverkoper Pim Friens. "Als alternatief bieden we veel alcoholvrije biertjes en gin. De fabrikanten komen met veel tools om op die groeiende markt in te spelen", weet ook Arnhemse bareigenaar Milan Scholten. Het is meegaan met de markt.
Ook Delta Wines, de grootste wijnimporteur van Nederland, zag de vraag de afgelopen vijf jaar verdrievoudigen. Dat meldde het ANP eind december. In die vijf jaar groeide de verkoop van alcoholvrije wijn in Nederland 40 procent sneller dan reguliere wijn. De verwachting volgens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) is dat alcoholvrije wijn over vijf jaar mogelijk 20 procent van de wijnomzet in Nederland voor zijn rekening zal nemen.
'Je merkt dat er iets verandert'
Maar dat niet alleen, Planken ziet ook dat de mentaliteit verandert: "In de jaren negentig stond ik op een beurs te praten met jongeren van veertien die het heel normaal vonden om te drinken. Afgelopen jaar stond ik weer op een beurs te praten met jongeren en had ik hele andere gesprekken. Nu wisten ze dat alcohol drinken heel ongezond is, maar gaven ze ook aan dat het moeilijk is daar een keuze in te maken, omdat ze druk voelen om te drinken. Er hangt een andere ondertoon over gezond leven. Je merkt wel dat er iets verandert in Nederland."
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133