Na de optocht van alle folkloristische groepen met muziekgroep de Harmonie Nunspeet voorop opende burgemeester Céline Blom, gekleed in Nunspeetse klederdracht, de dag op het podium van het Marktplein. Blom: “Het is een feestje hier en ik vind het heel fijn om er aan mee te kunnen doen.” Meteen daarna begonnen de klederdrachtshows en volksdansen. Vanuit heel Nederland kwamen er folkloristische dans- en klederdrachtgroepen naar Nunspeet, zo ook de Puttense Boerendansers. Jan richtte deze groep 20 jaar geleden samen met zijn vrouw op. Vandaag introduceerde hij de verschillende dansen op het podium: “Het is altijd heel leuk om iets over de dansen te mogen vertellen.” Alle dansers hebben uiteraard de Puttense klederdracht aangetrokken. “Onze klederdracht werd rond het jaar 1900 gedragen en heet het ‘opknappersgoed’. Dit droeg je als je naar de markt ging of boodschappen ging doen”, vertelt Jan. Jans vrouw was ook aanwezig, zij danste mee. “We zijn hier al wel 10 keer geweest, maar het blijft een feestje, want het is altijd mooi weer hier!”, vindt ze. “Mijn man praat het optreden aan elkaar, vroeger genaamd de 'lulleman'.” De groep trad vandaag drie keer op, en deed om 16.00 uur mee aan de grote volksdansfinale op het Marktplein.
Marjolein, actief bij de folkloregroep van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete, stond vandaag met een kraampje op het Marktplein. De vereniging is medeorganisator van de Eibertjesmarkt. Marjolein vertelt over de klederdrachtshows: “Vandaag geven we de klederdracht een podium, zodat het niet vergeten wordt. Zo kunnen mensen aan hun kinderen en kleinkinderen laten zien hoe onze voorouders er bij liepen.” Om het verleden niet te vergeten waren er ook ambachtslieden van de ambachtsvereniging aanwezig op de markt: “Het zou jammer zijn als de ambacht verloren gaat, dan weten de komende generaties niet hoe de kleding vroeger gemaakt werd”, vertelt een vrouw die wol aan het spinnen was bij haar kraampje. “Ik hoop het door te geven en de kinderen enthousiast te maken. Zo leren ze ook dat de wol niet van een bolletje in de winkel komt, maar dat het echt ergens gemaakt wordt.”
Hoewel het verleden met deze markt niet snel vergeten wordt, loopt doorgaans niemand meer in klederdracht. “Ik denk omdat het minder praktisch is en het gaandeweg uit de mode is geraakt”, vermoed Marjolein van de Heemkundige Vereniging. Bij haar kraampje gaf ze een demonstratie over klederdrachtmutsen: “Ik ben een muts uit elkaar aan het halen. Vroeger moesten die voordat ze gewassen konden worden helemaal uit elkaar gehaald worden. Ik laat de mensen zien hoe je een plooirand in de muts kan maken.”
De Eibertjesmarkt wordt mede geïnitieerd door winkeliersvereniging Nunspeet Onderneemt Samen. Hendri van Veen is voorzitter en vond het een geslaagde dag, een dag die in ere gehouden moet worden: “Als ik hier over de markt loop, ben ik een trotse Nunspeter!”
Tip: Voor uitgebreid fotoverslag ga naar onze Kabel TV t/m 12 mei.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133