Sinds een paar jaar heeft de Aziatische hoornaar zijn intrede gemaakt in Nederland. "We zagen het al wel aankomen", laat Herma Truschel, vrijwilliger bij de Nederlandse Imkervereniging, weten. "Ze zijn Europa binnengekomen via Frankrijk twintig jaar geleden. We wisten dat de hoornaar dit jaar ook Nederland zou bereiken."
De tekst gaat verder onder de foto.
Invasieve soort
De hoornaar is wat biologen een 'invasieve soort' noemen. Dat betekent dat het een dier is dat niet thuishoort in de Nederlandse natuur. "Met name de honingbijen kennen de hoornaar niet. Ze weten niet hoe ze daarmee om moeten gaan", legt Jakob Bouw, vrijwilliger bij de Nunspeter Bijenvereniging en coördinator van zenderen van de Aziatische hoornaar, uit. "Aziatische hoornaars kunnen een heel nest van bijen uitroeien. Daarom willen we in Nederland, en eigenlijk in heel Europa, van de hoornaar af."
Dat de dieren reageren op de hoornaars is ook bij de bijenvereniging duidelijk zichtbaar. "De wespen zijn heezonrustig door de hoornaar", aldus Mohammed. Hij is imker in Flevoland en wordt getraind om in de regio Flevoland en de Veluwe de nesten van de hoornaars op te sporen. "Ze vliegen veel meer rond."
Hoornaars met een zender
Sinds kort zijn vrijwilligers van de imkervereniging daarom begonnen met het zenderen van de hoornaars. "We hebben verschillende technieken geprobeerd om de nesten op te sporen. Uiteindelijk hebben we Belgische zendertjes geprobeerd," weet Truschel, "maar die waren te zwaar. Daardoor kon de hoornaar niet goed meer vliegen." De oplossing bood zich aan in Nederland. "We vonden een bedrijf dat drones maakt. Zij kunnen hele lichte zenders maken." De zender die nu gebruikt wordt, weegt slechts zo'n 3 milligram. "De hoornaar merkt dat alsnog wel. Eigenlijk zou hij nog kleine moeten zijn."
De tekst gaat verder onder de foto.
Maar toch blijkt het goed genoeg te werken. Provincie Gelderland werkt dan ook mee in de financiering van de zenders. "Vorige week hebben we zes hoornaars gezenderd. Daardoor hebben we van vijf van de hoornaars het nest kunnen vinden", vertelt Truschel. Door de zender wordt de locatie van de hoornaar namelijk bepaald. "Telefoons in de buurt van de zender pikken het signaal op. Wij kunnen die signalen zien in een speciale app", legt Truschel uit. "'s Nachts stuurt de zender ook een update van de locatie. Daarmee kunnen we de volgende dag het nest zoeken."
De grootste hoornaar
Zo werd vandaag dus de eerste Aziatische hoornaar in Nunspeet gezenderd. De hoornaar werd de afgelopen dagen al in de gaten gehouden door de vrijwilligers, die een wit merkje op het lijfje van de grootste hoornaar aanbrachten. Die kan de zender namelijk het makkelijkst dragen. Het zendertje wordt met een haakje om het lijfje van de hoornaar gehangen.
Bekijk onderstaande video om te zien hoe het zenderen in zijn werk gaat.
De tekst gaat verder onder de video.
150 koninginnen
Het opspeuren van het nest zal morgen, vrijdag 11 oktober, plaatsvinden. Hoe groot de nesten van hoornaars precies zijn, weet Truschel niet exact. "We weten wel dat uit één nest 150 koninginnen kunnen komen, waarvan zo'n 10 procent volgend jaar ook weer een eigen nest start." Het gevonden nest zal volgende week verdelgd worden.
Wat kun jij doen als je een hoornaar ziet? Meld het via Waarneming.nl, adviseert Bouw. "Het liefst met een foto. Zodra bevestigd is dat het om een hoornaar gaat, wordt iemand in de regio benaderd om hem te zenderen", legt Truschel uit. Daarnaast vind je nog veel meer informatie over de Aziatische hoornaar op de website van de Nunspeter Bijenvereniging.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133