Dat defensie gaat uitbreiden is geen verrassing. Vanwege 'de verslechterde veiligheidssituatie en een groeiende krijgsmacht' is er een groeiende noodzaak voor ruimte om te kunnen trainen. Die ruimte komt er nu en daarmee is Nederland op weg om het NAVO-doel te halen: 2 procent van het bruto binnenlands product naar defensie. Volgens defensie is er nadrukkelijk gelet op een gelijke spreiding van de situering van nieuwe plannen door heel Nederland. De plannen voor regio Noordwest Veluwe lichten we in dit artikel verder uit.
Superkazerne in Zeewolde
Een aantal weken geleden versprak de burgemeester van Zeewolde zich en liet hij weten dat het grondgebied aan de Spiekweg, naast de Nijkerkersluis, de beoogde locatie is. Afgelopen vrijdag werd dat officieel bevestigd in het Ontwerp Nationaal Programma Ruimte voor Defensie, waarin de plannen van Defensie uiteengezet zijn.
Hoewel gemeente Zeewolde zelf voorkeur gaf aan locatie Oosterwolde, is toch locatie Spiekweg als voorkeurslocatie gekozen. Met name de ligging is gunstig, legt Defensie uit. Het gebied ligt centraal in Nederland, dichtbij andere oefenterreinen op de Veluwe en verstoort geen toekomstige woningbouwlocaties. Daarnaast betekent deze keuze een snellere start van de bouw, omdat een groot deel van de grond al rijksbezit is.
Gevolgen voor de omgeving
Op dit moment zijn er negen boerderijen die plaats moeten maken voor het nieuwe oefenterrein. Defensie erkent dat de impact op de bewoners zeer groot is en schrijft dat er 'een proces zal worden ingericht dat aan deze impact zo goed mogelijk recht doet.' Afgelopen vrijdag kregen zij bezoek van een militair en een rijksrentmeester die hen het nieuws persoonlijk kwamen vertellen, op verzoek van minister Gijs Tuinman.
Voordat de kazerne gerealiseerd kan worden vereist de mobiliteit af en aan naar Flevoland wat aandacht. Tjidde Luigjes, VVD-raadlid van gemeente Nijkerk, zegt in de Stentor dat de huidige wegen het verkeer al niet aankunnen. Volgens hem kan de kazerne er alleen komen als het Rijk ook investeert in onder meer een aquaduct en een verdiepte vierbaansweg naar de A28.
Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de omliggende natuurgebieden. "Aantasting daarvan is niet geheel te voorkomen", schrijft Defensie. "Om die reden moet er in de vervolgfase ruimte zijn voor natuurcompensatie en ruimtelijke inpassing."
Kazernes uitbreiden en meer graafterrein
Naar verwachting is de nieuwe kazerne in Zeewolde in 2035 klaar voor gebruik. Omdat alleen kazerne Zeewolde niet voldoet en de uitbreiding van de krijgsmacht nu al een noodzaak is, zet defensie ook alvast in op uitbreiding van de kazernes in Ermelo en Stroe.
Ook is er een behoefte aan terrein met mogelijkheid om te graven. "Door de groei van de krijgsmacht en de verslechterende veiligheidssituatie is het noodzakelijk om dit vaker te beoefenen en trainen", zo benadrukt Defensie. Onder andere De Ermelosche Heide, Het Stroese Zand en de Wezeperberg zullen hiervoor ingezet worden.
Extra helikopterlandingen
Zowel in Ermelo als Stroe zullen er meer helikopters gaan landen. Defensie ziet namelijk noodzaak om daar meer mee te oefenen. Op alle terreinen zal daarom het aantal helikopterlandingen toenemen. Op oefenterrein Ermelosche Heide zullen maximaal 1500 landingen per jaar worden gemaakt. Op oefenterrein Stroese Zand zal dat maximaal 750 keer zijn, net als op het oefenterrein Artillerie Schietkamp 't Harde in Elburg.
De hoeveelheid helikopterlandingen bij oefenterrein Wezeperberg, ten oosten van 't Harde, topt het aantal met maximaal 8500 landingen per jaar. Overigens betekent dit niet dat de geluidsnorm overschreden wordt, aldus Defensie.
Uitbreiding Artillerie Schietkamp
Als onderdeel van de grootschalige plannen wordt ook Artillerie Schietkamp uitgebreid. Het huidige terrein is te klein en heeft extra ruimte nodig om alle schiettrainingen te kunnen voorzien. Het gaat om een uitbreiding van 650-750 hectare. Bovendien wil Defensie met 120mm mortieren kunnen schieten vanaf gevechtsvoertuigen, tot nu toe kan dat alleen vanaf het maaiveld.
Eveneens geldt voor deze plannen dat er een aantal aandachtspunten zijn. Zo liggen de extra stukken grond in Natura 2000-gebied. Er moet nog onderzocht worden in hoeverre de activiteiten schadelijk zullen zijn voor de natuur daar. Wel is duidelijk dat dit 'een significante bijdrage aan stikstofdepositie aan Natura-2000 gebied' tot gevolg heeft, aldus Defensie.
Lees ook: Kazerne in Zeewolde komt er, Nijkerk vraagt om toelichting
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133