Ik vroeg de leerlingen: Hoe begint een oorlog? Veel handen gingen omhoog. Eén zei: Met een foute leider. Een ander: Als een land meer wil en anderen inlijft. Een derde: Met ruzie. Die laatste opmerking raakte me. Is dat niet de kern? Oorlog begint vaak klein: met ruzie, onrecht en het ontbreken van respect.
Daarom is het bijzonder dat we al tachtig jaar in vrede leven. Maar vrede is geen vanzelfsprekendheid. Hoe zorgen we dat dit zo blijft? Dat begint bij onszelf. Door goed met elkaar om te gaan, ruzies bij te leggen, en door naastenliefde te tonen. Waar naastenliefde verdwijnt, begint oorlog.
In de geschiedenis zijn er mensen geweest die zich inzetten voor vrede en gerechtigheid. Mensen als Dietrich Bonhoeffer, Martin Luther King en Desmond Tutu. Zij lieten zich inspireren door Jezus en streden voor een rechtvaardige wereld, soms met gevaar voor eigen leven.
Ook in onze tijd zijn er mensen die die weg gaan. De afgelopen dagen zijn we stilgezet bij het overlijden van de paus. Een paus die zich sterk geïnspireerd wist door Franciscus van Assisi – die in eenvoud en liefde Jezus wilde navolgen. In die geest stond deze paus voor vrede, zorg voor de armen en aandacht voor de schepping.
Deze dagen herdenken en vieren we niet alleen tachtig jaar vrede, maar ook het lijden, sterven en opstanding van Jezus. Hij leert ons dat liefde sterker is dan haat. En Hij roept ons op om vredestichters te zijn: "Gelukkig de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden."
Vrede is niet alleen iets van regeringsleiders. Het is een opdracht voor ons allemaal. In huis, op school, in de buurt. Door respectvol met elkaar om te gaan, naar elkaar om te kijken en op te komen voor recht. Zo bouwen we aan een toekomst waarin vrede blijft bestaan.
Ir. J.N. Rozendaal
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133