Het ontwerpteam, onder leiding van architectenbureau KHV, heeft vier plannen uitgewerkt. De optie om het hele gebouw in één keer aan te pakken, komt daar als beste uit. “De buitenkant van het gemeentehuis ziet er op het eerste gezicht misschien nog goed uit, maar achter de schermen lopen we tegen grote knelpunten aan,” zegt wethouder Bertus Jeensma. “Als organisatie willen we goed kunnen werken én goede service bieden aan onze inwoners. Dan moet het gebouw dat ook mogelijk maken.”
'Technisch afgeschreven'
Aan de hand van voorbeelden legt Jeensma uit waarom de renovatie hard nodig is: "Het dak is lek en de airco valt uit boven de 25 graden. Het is gewoon echt heel slecht. Het kan echt niet meer". Communicatieadviseur Deborah Palsenbarg vult hem aan: "Het gebouw is technisch afgeschreven."
De grootste kosten zullen zitten in het vernieuwen van de installaties die verwarming, verkoeling en ventilatie verzorgen. In de eerste fase werd nog gekeken naar de mogelijkheid voor nieuwbouw, maar om kosten te besparen is er toch gekozen voor een renovatie.
Eén keer goed aanpakken
De gemeenteraad vroeg om verschillende mogelijkheden daarvoor. Maar zelfs bij een kleine renovatie moeten installaties vervangen worden. Het prijsverschil met een grotere aanpak is daardoor beperkt, terwijl het minder oplevert op de lange termijn. Het college stelt daarom voor om het gebouw in één keer goed aan te pakken, zodat het weer jaren mee kan.
De renovatie zorgt ervoor dat het gebouw straks helemaal gasloos en duurzaam is. Ook wordt het slimmer ingericht, zodat het beter past bij de manier waarop er nu gewerkt wordt. Een deel van het gebouw, zoals de oude koepel, verdwijnt.
Tijdelijk verkassen
Tijdens de verbouwing werken medewerkers tijdelijk op een andere plek. Eerder werd pand Dekker-Kroese als optie genoemd, maar dat gaat niet door. "We hebben creatievere mogelijkheden voor tijdelijk opvang gekregen vanuit de samenleving", aldus wethouder Jeensma. Daarnaast wordt er een groter beroep gedaan op thuiswerken.
Diensten als het uitgeven van paspoorten blijven toegankelijk voor inwoners. Volgens Jeensma wordt er nagedacht over praktische mogelijkheden daarvoor. "We moeten niet krijgen dat je straks voor je paspoort naar Nunspeet moet", lacht hij.
Kosten
De totale kosten voor de renovatie liggen rond de 18 miljoen euro. Daarin zitten onder meer de bouw, tijdelijke huisvesting en extra ruimte voor onvoorziene uitgaven. De gemeente rekent in totaal op 21 miljoen euro, zodat er ook geld is voor de inrichting na de verbouwing en het terrein eromheen.
Dat bedrag ligt hoger dan eerder gedacht, geeft het college toe. Dat komt door gestegen bouwprijzen, strengere regels voor duurzaamheid en de keuze om het gebouw in één keer goed aan te pakken.
Hoe verder?
De gemeenteraad bespreekt het voorstel in september. Als de raad akkoord gaat, wordt het ontwerp verder uitgewerkt. In dat proces worden ook inwoners, medewerkers en andere betrokkenen uitgenodigd om mee te denken. Daarna volgt een aanbesteding voor de uitvoering. De bouw zou dan in de tweede helft van 2027 kunnen starten.
Als de raad instemt met het voorstel en de renovatie goed verloopt zou het nieuwe gemeentekantoor eind 2028 klaar moeten zijn. "Ik ben heel bij met dit besluit en ik gun het de ambtelijke organisatie ook echt", zegt Jeensma.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133