Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Medi Holstege
14 april 2025 13:49


Bosbeheer voor vitaal en toekomstbestendig bos
Foto: Bosbeheer voor vitaal en toekomstbestendig bos
Boom wordt geblest door boswachter | Foto: Marco van de Burgwal.

NUNSPEET - Voor het behoud van een gezond en toekomstbestendig bos is zorgvuldig bosbeheer van groot belang. Een essentieel onderdeel van dit beheer is het markeren van de bomen, ook wel blessen. In deze periode zijn we dan ook bezig met het uitvoeren van het bleswerk in het Zandenbos, Belvedère bos en Hendriksbos. U kunt nu dus tijdens een bezoek aan het bos oranje, blauwe of witte markeren op de bomen zien staan.

Bleswerk is het markeren van bomen met een kleur, de zogenaamde "bles". Deze techniek speelt een belangrijke rol in het versterken van de natuurwaarde van het bos, maar ook voor de oogst van waardevol en duurzaam hout.

"Door het bleswerk worden keuzes gemaakt die ervoor zorgen dat bossen op een duurzame manier kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen," laat boswachter Alex Plantinga weten. Door het aanstippen van bomen met een specifieke kleur wordt gericht ingegrepen in het bos en wordt aangegeven wat er met een boom moet gebeuren. Dit helpt de gezondheid en diversiteit van het bos te bevorderen, door groeiruimte van een boom te vergroten en kansen te creëren voor nieuw opkomende bomen. Het draagt bij aan een evenwichtige bosstructuur en een beter ecosysteem. Het doel van bleswerk is dubbel: enerzijds om de natuurwaarde te versterken, anderzijds om de kwaliteit van waardevol hout te optimaliseren.

Welke kleuren worden gebruikt?

In het bos kun je drie verschillende kleuren tegenkomen. Oranje wordt gebruikt voor bomen die geoogst worden en blauw voor bomen waar ze in de toekomst ook ingrepen voor willen doen. Dit zijn in multifunctionele bossen vaak de takvrije en rechte bomen. De witte strepen dienen als geleiding voor de machinist om aan te geven waar hij met de machine in het bos over vaste “dunningspaden” mag rijden.

Waar gaat hout naar toe?

In Nederland gebruik we per persoon per jaar ruim 1 kuub hout. Dat moet ergens vandaan komen. Een heel klein deel komt uit de terreinen van Staatsbosbeheer en krijgt altijd een zo duurzaam mogelijke bestemming. Hout kan weggezet worden als MDF-hout, pallethout of zaaghout. Producten die je terug kan zien als FSC bouw- en constructiehout in de lokale bouwmarkt. Op www.waargaatdithoutnaartoe.nl meer informatie over waar het hout van Staatsbosbeheer naar toe gaat.

Uitvoering van de werkzaamheden

De bleswerkzaamheden vinden in het voorjaar tot in de zomer plaats in de bossen rondom Nunspeet, wanneer de condities voor het werk optimaal zijn. De daadwerkelijke houtoogst zal pas in 2026 uitgevoerd worden. Meer informatie volgt in het www.boswachtersblog.nl/veluwe.


💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Nunspeet Nieuws 

vrmg staatsbosbeheer blest bomen 
 
advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard