Het idee is dat voormalige landbouwgrond een nieuwe bestemming zal krijgen. De akkers zullen plaatsmaken voor een klimaatbestendig natuur- en recreatiegebied.
Dieren krijgen de ruimte
De plannen zijn niet in lijn met de huidige bestemming van de omgeving, maar kunnen toch mogelijk gemaakt worden via een zogeheten buitenplanse omgevingsactiviteit (BOPA). In het gebied leven onder andere reeën, marters, moerasvogels en amfibieën. De uitbreiding heeft zowel als doel om hun leefgebied te verbeteren, maar ook om de druk op het huidige bosgebied te verlichten.
Het Leijenhorsterbosje en het Plasdras-gebeid worden ingericht als rustgebied voor wild. Verder worden er wandel- en ruiterpaden aangelegd om de oude en nieuwe delen van het bos te verbinden. Aan de oostzijde is het gebied nu ook bereikbaar via een nieuwe parkeerplaats.
Akkers worden bos
Het extra natuurgebied komt te liggen op de plek van voormalig landbouwgrond. De akkers worden omgevormd tot bos, grasland en oevers. Volgens de gemeente zorgt deze aanpak ervoor dat "ecologische en landschappelijke waarden van het gebied behouden blijven", en bovendien ook "verder worden ontwikkeld".
Zo wordt er rekening gehouden met de gevolgen van klimaatverandering. Nieuwe sloten en stuwen in het terrein zorgen ervoor dat regenwater beter wordt vastgehouden in het oude bos. Op die manier wordt verdroging tegengegaan.
Stiktof verlagend
Wat betreft regels omtrent stikstofuitstoot is de uitbreiding een goede zet. Onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren heeft laten zien dat de stikstofdepositie in de omliggende natuurgebieden niet significant toeneemt.
De bouwwerkzaamheden van de woningen die nabijliggen veoorzaakt wel uitstoot, maar dat ligt ruim onder de wettelijke drempel. Ook daarbij is er dus geen sprake van te veel stikstofuitstoot.
Monumentaal bos
Een belangrijk gegeven is dat het Hoevelakense bos een rijksmonument is met een historie dat teruggaat tot in de 15e eeuw. De gemeente heeft in de plannen voor de uitbreiding rekening gehouden met oude lanen, zichtlijnen en bovenal de karakteristieken van het slagenlandschap.
Een slagen land is een typisch Nederlands cultuurlandschap dat je kunt herkennen een nat, half-open landschap met rechte en langgerekte percelen en elzebomen en wilgen op de grenzen.
De uitbreiding van het bos is onderdeel van de bredere visie 'Ons Hoevelakense Bos & Omgeving' die samen met bewoners, natuurliefhebbers en belangenorganisaties is ontwikkeld. De uitvoering is inmiddels begonnen en zal in fases worden gerealiseerd.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133