De fascinatie voor het wandelen ontstond bij Isaiah pas een paar jaar geleden. “Ik was afgestudeerd, had een baan en net een huis gekocht.” Toch miste er iets. “Ik zag gewoon een keer op werk en toen kreeg ik het idee om te gaan lopen.” Zo gezegd, zo gedaan. Isaiah doorkruiste de Verenigde Staten te voet. Het kostte hem zo’n vijfhonderd dagen. In die tijd liep hij bijna 14.000 kilometer.
Voorbereiden
Voorbereiding wordt overschat, vindt de avonturier. “We hebben vaak de neiging om heel veel voor te bereiden. Als je wil gaan klimmen, koop je al het materiaal dat je nodig denkt te hebben.” Isaiah vertrok met slechts een rugzak, een tent en een waterfles. “Al het andere dat je nodig blijkt te hebben, kun je onderweg kopen.”
Walk Europe
Eenmaal terug van het avontuur, vond Isaiah geen rust meer. “Het is alsof je jeuk hebt aan je neus”, lacht hij. “Hoe harder je je ertegen verzet, hoe erger het wordt, tot je uiteindelijk moét krabben.” Zo ontstond het volgende idee: na ‘Walk America’ zou hij doorgaan met ‘Walk Europe’.
Op 22 juli 2023 startte Isaiah zijn Europese trektocht in Kinnarodden, Noorwegen; het meest noordelijke puntje van Europa. Het eindpunt is Tarifa, Spanje; het meest zuidelijke punt van het continent. Een hemelsbrede afstand van 4.370 kilometer. Een route kan Google Maps niet kan berekenen. ‘Lopen is niet beschikbaar’, stelt de website.
Drie maanden
Isaiah dacht daar anders over. Nadat hij drie maanden liep, kwam hij tot aan Stockholm. Op dat moment was het vanwege de visumvoorwaarden noodzakelijk om weer drie maanden in Amerika door te brengen. Die maanden in Amerika werden er zeven, omdat het in het noorden van Europa nog te koud was om verder te wandelen. Maar stilzitten staat niet in het woordenboek van Isaiah. Hij beklom daarom de Aconcagua in Argentinië. Dat is de hoogste berg ter wereld, die niet in het Himalayagebergte staat.
Jack
De tweede etappe in Europa startte Isaiah niet alleen. In de VS adopteerde hij een puppy: Jack. Per dag loopt het duo nu zo’n dertig kilometer. “Voorheen liep ik nog wel meer als ik alleen was, maar Jack is nog jong en ik wil hem niet te zwaar belasten.” Een beter leven voor zijn hond kan Isaiah zich niet indenken. “Hij kan de hele dag rennen, snuffelen en achter vogeltjes aan”, glimlacht hij. “En als ik zie dat hij moe wordt, zoeken we een slaapplek.”
De tekst gaat verder onder de foto.
De grootste uitdaging
De route plannen doet Isaiah namelijk niet. Hij zoekt de wegen die hij moet nemen globaal op via zijn telefoon, maar waar hij ’s avonds slaapt, is iedere ochtend weer een vraag. “Dat is de grootste uitdaging van de reis”, geeft hij toe. “Ik hou er niet van om mensen om hulp te vragen of ze lastig te vallen.” Toch klopt hij zo nu en dan bij mensen aan om te vragen of hij zijn tent in de tuin op mag zetten. “En anders probeer ik een kampeerplek te vinden.”
Geld voor een hotel is er niet. “Ik heb beperkte financiële middelen.” Isaiah verdient wat geld door reclame-inkomsten van zijn social media accounts. “Daar kan ik eten en drinken voor mij en Jack mee kopen, maar ik heb echt geen geld om iedere nacht voor een camping te betalen.”
Slecht weer
Daarnaast vormt het weer een grote uitdaging voor Isaiah, die de meeste nachten dus in zijn tentje doorbrengt. “Het is moeilijk om je voor te stellen hoe veel impact weer heeft voor iemand die geen plek heeft om te schuilen. Als er slecht weer is, is het zo vanzelfsprekend om een plek te hebben waar je kunt schuilen, zelfs voor dieren”, stelt Isaiah. “Het is soms moeilijk om dat niet te hebben.”
De tekst gaat verder onder de video.
Avonturier
Waarom doe je jezelf dit toch aan? Zullen veel mensen zich dan ook afvragen bij het horen van dit verhaal. Voor Isaiah is het moeilijk uit te leggen. “Het maakt me gelukkig.” Hoe meer Isaiah vertelt, hoe duidelijker de avonturier naar boven komt. “Iedere dag leer je nieuwe mensen kennen en leer je over nieuwe plekken en hun geschiedenis. Ik maak zo veel herinneringen dat mijn brein het soms niet aankan”, lacht hij. “Ik ben blij dat ik mijn camera’s heb om alles vast te leggen.”
Eén mooiste moment kan Isaiah niet opnoemen. “Maar de mooiste momenten tijdens de reis, waren de momenten die ik niet gepland had.” Zo min mogelijk voorbereiding staat bij hem dan ook hoog in het vaandel. “Als ik nu naar een plek toe ga, probeer ik zo min mogelijk over die plek te weten te komen.”
Daarmee probeert de wandelaar het gevoel van de ontdekkingsreizigers na te bootsen. “Inmiddels zijn overal foto’s van gemaakt. In het echt gaat dat nooit zo perfect zijn. Terwijl je een voor een heel mooi gebouw staat, kun je je dan teleurgesteld voelen.”
Het eindpunt
Het eindpunt, Tarifa, staat vast. Maar haast om dat punt te bereiken, is er niet. “Ik ben klaar als ik klaar ben”, zegt Isaiah. “Er is geen haast om klaar te zijn. Het onderweg zijn is waar het om gaat. Als ik daar ben, dan is het klaar. Verder niks. Het heeft geen zin om daar snel te willen zijn.”
De komende twee weken vervolgt Isaiah zijn reis in de richting van Amsterdam. Halverwege augustus vliegt hij in ieder geval voor drie maanden terug naar zijn thuisbasis Utah. Maar bijkomen van de tocht? Dat is natuurlijk een belachelijk idee. “Ik ben van plan om de Mississippirivier af te kanoën.”
De avonturen van Isaiah en Jack zijn te volgen via Facebook en Instagram. Je vindt hem onder de naam: Isaiah Glen Shields.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133