VOORTHUIZEN - ‘Samen’ is het credo van burgemeester Van der Tak. Ook als het gaat om veiligheid in de gemeente voor inwoners en ondernemers, zegt Van der Tak dat we samen verantwoordelijk zijn om de signalen van ondermijning en criminaliteit op te pakken. Hoe ga je met die signalen om, wat doe je er mee en ben je je bewust van die signalen? Dat werd dinsdagavond 12 december in Ontmoetingscentrum De Eng in Voorthuizen besproken en uitgelegd door experts. Wijkagenten van Kootwijkerbroek, Meld Misdaad Anoniem, gebiedsregisseur, Veilig Ondernemen Platform en drugscoördinator politie Gelderland Midden waren aanwezig om veelal aan de hand van cases bewustwording bij de aanwezigen te creëren.
De openingswoorden van Van der Tak lieten duidelijk merken dat er op gebied van ondermijning en drugsproblematiek veel uitdagingen liggen. "Wekelijks komen er op mijn bureau nieuwe stukken te liggen, die gaan over drugsmeldingen. Ook heb ik al verschillende panden moeten sluiten, omdat er drugsactiviteiten plaatsvonden. Voor de gemeente Barneveld wordt ondermijning een speerpunt voor de komende jaren. We moeten ons er meer bewust van worden en samen de verantwoordelijkheid voor ieders veiligheid nemen."
Een goed gevulde zaal met mensen uit het buitengebied van de gemeente Barneveld luisterende aandachtig naar de experts. Vanuit Voorthuizen, Barneveld en de Glind waren mensen naar De Eng gekomen om meer te weten te komen over onveilige situaties in hun buurt. Dat het een gevoelig onderwerp is, bleek uit de nadrukkelijke wens, om terughoudend te zijn met het fotograferen van de aanwezigen.
"Ondermijning", zo vertelt de drugscoördinator Politie Gelderland-Midden, "is waar de onderwereld en de bovenwereld met elkaar vermengen." Zit je eenmaal in de ellende, kom je er erg moeilijk uit. Criminele organisaties zoeken de kwetsbaren in de samenleving.
Toch worden meldingen op het gebeid van hennepteelt en softdrugs vaak niet gedaan. Mensen zien de noodzaak niet ‘want het is maar softdrugs’ of denken dat de politie niets doet met de melding. Het gevaar zit in de wereld achter het jointje dat gerookt wordt; hennepteelt gaat gepaard met brandgevaar, afpersing en geweld wordt niet geschuwd. Jaarlijks zijn er 65 woningbranden, waarvan de oorzaak een hennepplantage is.
De coördinator geeft met een waargebeurde zaak aan, hoe makkelijk het is, om verwikkeld te raken in nare praktijken. Zo is er een agrariër geweest die te goeder trouw een van zijn schuren heeft verhuurd. Na een tijdje de activiteiten aangekeken te hebben op zijn terrein, voelt het niet goed wat er gebeurde. Hij ging met de verhuurder in gesprek. De beste man werd daarop bedreigd en hem duidelijk gemaakt niet naar de politie te stappen.
Sociale controle is belangrijk, zie je afwijkend gedrag bij een bekende in de buurt, ga een praatje maken. Een vreemde auto die vaak door de straat rijdt, is een signaal dat er iets niet pluis kan zijn. Noteer het kenteken.
Aanwezigen gaven aan, dat het zo makkelijk niet is in het buitengebied. Een melding maken van een verdachte situatie wordt niet zomaar gedaan. "Straks word ik bedreigd, want ik ben de enige aanwijsbare persoon die de melding gedaan kan hebben. Zeker in het buitengebied ben je vaak alleen of de enige buurman."
Ook de veiligheid in buurtwhatsappgroepen wordt ter discussie gesteld. Wanneer meld je dan in zo’n groep wanneer je het ‘niet pluis-gevoel’ hebt. Is dat dan wel veilig. Kennen we iedereen in die whatsappgroep en hoe weten we dat die melding niet aan verkeerden wordt doorgespeeld.
Communicatieadviseur Mitchell van der Velde van Meld Misdaad Anoniem (in het kort ‘M’) , legt uit dat ‘angst voor wraak’ zeker en reden is om M te bellen. M is een onafhankelijke stichting en staat helemaal los van de politie en garandeert de anonimiteit van de beller. IP-adressen en telefoonnummers krijgen zij niet te zien. De melder is beschermd. Alle meldingen die doorgezet worden naar de politie, worden ook volledig anoniem gedaan. Alleen signalen die van buitenaf te zien zijn (afgeplakte ramen, vreemde pijpen uit het dak) worden gemeld. Geen signalen die alleen door de naaste buren gedaan kunnen worden (ik ruik de typische wietlucht, verwijst naar iemand dichtbij).
Vanuit de gemeente Barneveld werden er in 2022 45 meldingen gedaan, in 2023 (tot december) 47.
Een lichte stijging. 50% van de meldingen zijn druggerelateerd.
Paul van der Weiden, adviseur Veilig Ondernemen laat in zijn presentatie nog zien, waar je in het buitengebied signalen van drugscriminaliteit en ondermijning kan oppikken.
Burgemeester van der Tak sluit de avond af met de woorden dat een ieder het gevoel van veiligheid niet meteen moet omzetten in wantrouwen. "Wees altijd alert als er iemand voor je deur staat die je je niet kent of als die op een vreemd tijdstip aanbelt. Maar koop natuurlijk gerust die oliebollen voor de plaatselijke vereniging aan de deur! Want het rijke verenigingsleven draagt ook bij de leefbaarheid en veiligheid in onze dorpen."
Meer informatie over Meld Misdaad Anoniem:
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133