Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Anton Adelaar, Omroep Gelderland
4 december 2023 18:00


Blauwbekken in vrieskou, maar minder blauwtongvirus bij schapen
Foto: Blauwbekken in vrieskou, maar minder blauwtongvirus bij schapen
Schaap met blauwtong. Foto: Amanda Algra via NH Nieuws

Er is licht aan het einde van de tunnel voor schapenhouders. Drie maanden na de uitbraak is het blauwtongvirus door de kou grotendeels verdwenen. "Het is helemaal over", bevestigt schapenhouder Erik van Norel uit het Gelderse Oosterwolde. "Vier weken geleden hadden wij de laatste besmetting."

Mank lopen, opzwellende gezichten en kwijlen zijn symptomen van een blauwtongbesmetting verspreid door de knut, een klein mugje. Hoewel een groot deel van de dieren herstelt, gaan er ook dieren, voornamelijk schapen, dood. Exacte cijfers zijn er nog niet. Wel schreef demissionair minister Adema half november dat ruim vijf procent van de schapenpopulatie was gestorven.

Erik van Norel heeft heftige maanden achter de rug. Hij verloor 75 schapen door blauwtong. "Ruim dertig hebben het virus overleefd. Die zijn redelijk hersteld. Twee zijn er nog aan het 'dokteren'. Maar ik heb goede moed dat die ook gaan herstellen", vertelt de schapenhouder.

Bekijk hoeveel besmettingen er zijn in Gelderland:

Kou

Nu het buiten koud is, gaat het virus minder hard rond. Uit een grafiek van de NOS op basis van gegevens van Wageningen Universiteit blijkt dat er eind oktober landelijk meer dan 280 besmettingen zijn vastgesteld. Begin november waren er 160 besmettingen en in de laatste weken van die maand minder dan 70.

"We waren al weken aan het bidden voor het koude weer", vertelt Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter van de LTO-vakgroep Schapenhouderij. Zelf heeft ze ook schapen. Die hebben niet met het virus te maken gehad. "Maar de vraag is niet of je het krijgt, maar wanneer je het krijgt. Er is niks tegen te doen. Hopelijk blijft het lang koud", zegt Duives-Cahuzak.

Vaccin

Tegen de huidige blauwtongvariant bestaat nog geen vaccin dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geschikt vindt. "Ik weet niet hoe het staat met de ontwikkeling van een vaccin", aldus Duives-Cahuzak.

Van Norel heeft twijfels of er wel een vaccin is voordat het voorjaar begint. "Ik heb er wat bedenkingen bij. Via de LTO-vakgroep krijg ik af en toe een update. Er wordt hard gewerkt aan het vaccin. Aan het begin werd gezegd dat als alles mee zit, onderzoekers een aantal maanden bezig zijn. Maar ja, wanneer zit alles mee?"

Plan B

Om te voorkomen dat er komend jaar weer een hoop schapen sterven, heeft Van Norel een plan B bedacht. "De afgelopen maanden waren heel heftig. We hebben alles meegemaakt op de overlevingsstand, maar ik weet niet of we dat nog een keer zouden kunnen. Als het vaccin er niet op tijd is, dan ga ik de dieren zo lang mogelijk binnen houden. De afgelopen periode hebben de dieren die binnen stonden eigenlijk geen besmetting gehad", aldus de schapenhouder.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Best Wageningen Nieuws 

dierennieuws voorpagina landbouw vrmg 
 
advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard