In de periode van 2020 tot 2025 is het aantal snorfietsen in alle gemeenten op de Noordwest-Veluwe gedaald. In Harderwijk daalde het aantal het sterkst, met ruim 27 procent. Ook in Nijkerk, Ermelo en Oldebroek is een forse afname te zien. In Putten is de kleinste daling te zien. Daar rijden 'slechts' 3,8 procent minder snorfietsen rond.
Meer brommobielen
Tegelijk groeit het aantal brommobielen juist snel. In Putten nam dit type voertuig met ruim 80 procent toe. Ook Harderwijk (+79 procent), Barneveld (+58 procent) en Ermelo (+56 procent) lieten grote stijgingen zien. In alle acht gemeenten samen groeide het aantal brommobielen met gemiddeld bijna 50 procent in vijf jaar tijd.
Volgens mobiliteitsexperts komt de opmars van de brommobiel door meerdere oorzaken. Sinds de helmplicht voor snorfietsen in 2023 is ingevoerd, is deze minder populair onder jongeren. Voor wie geen helm wil dragen, is een elektrische brommobiel een aantrekkelijk alternatief. Daarnaast is het voertuig populair onder ouderen die geen autorijden (meer) willen, maar toch mobiel willen blijven.
Lage kosten, compact formaat
De brommobiel mag maximaal 45 kilometer per uur rijden en vereist een bromfietsrijbewijs. Er hoeft geen wegenbelasting voor betaald te worden. In stedelijke gebieden is hij aantrekkelijk vanwege de lage kosten en het compacte formaat. Maar ook in dorpen en buitengebieden groeit het gebruik snel.
Hoewel de trend overal zichtbaar is, zijn er duidelijke verschillen tussen de gemeenten. In Putten en Harderwijk is de groei het grootst. In Nunspeet en Oldebroek is de stijging van het aantal brommobielen kleiner, maar nog steeds opvallend. Tegelijk blijft het aandeel bromfietsen, zoals scooters, ook groeien. Vooral in Nijkerk, Barneveld en Oldebroek is die stijging groot: ruim 50 procent meer bromfietsen in vijf jaar tijd.
Bekijk op onderstaande kaart alle cijfers per gemeente.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133