NUNSPEET - Woensdag zes minuten over een trad de 150.000ste bezoeker het Noord-Veluws Museum binnen. Het echtpaar Arie en Judith Pieterson-Broer, uit Aalsmeer werden niets vermoedend hartelijk welkom geheten door directeur Roeland Robert. Wethouder Marc van Bunte overhandigde het echtpaar een bos bloemen en een boek over Frans Huysmans, waarvan werk te zien zal zijn in de volgende tentoonstelling van het museum.
Arie en Judith Pieterson hadden al vaker in Nunspeet bij Villa Vennendal hun vakantie doorgebracht, maar nog nooit in de herfstperiode. Daarom hadden zij wat uitstapjes gepland voor minder mooie dagen. Maandag stonden zij echter bij het museum voor een dichte deur. De aanwezige bouwvakkers, die met de renovatie van het dak bezig zijn, vertelden dat zij woensdag weer terecht konden. Dat was echter hun laatste dag van de vakantie, maar toch besloten zij hun verblijf af te ronden met een bezoek aan het museum. En zo kwamen zij dus vandaag voor deze prachtige verrassing te staan. ‘Wij zijn totaal verrast. Dit hadden wij niet verwacht. Wat een leuke afsluiting van onze vakantie en de bloemen kunnen mooi thuis op de vaas.’ vertelde Judith, ‘Ik heb nog geen museumjaarkaart, maar ik ben zeker van plan na mijn pensionering er een aan te schaffen.’
De nieuwe tentoonstelling van het museum ‘Frans Huysmans en de Bergense School’ is te zien van 14 januari t/m 25 juni 2023. In juni 1936 vestigde Huysmans zich in Nunspeet. Hij woonde tot zijn overlijden in 1954 in ’t Berghuis aan het Kunstschilderslaantje 13, bij wat nu De Veluwse Heuvel heet. In Nunspeet schilderde Huysmans in verschillende stijlen, impressionistisch, realistisch en dan weer greep hij terug op zijn Bergense School-stijl. Bijzonder weetje: Huysmans signeerde en schreef zijn naam altijd als "Huysmans" (met y), maar bij de burgerlijke stand stond hij ingeschreven onder de naam "Huismans" (met i).
Bij het museum is de rijk geïllustreerde publicatie ‘Frans Huysmans en de Bergense School’ al te koop als voorproefje op de gelijknamige tentoonstelling. Auteur Jan C.A. van der Lubbe en conservator Margot Jongedijk trachten in deze uitgave antwoord te geven op wie de maker van de schilderijen ‘Danszaal of Feest in de Rustende Jager’ was en wat zijn plaats was binnen de Bergense School. Daarnaast is er veel informatie over zijn leven en werk in de verschillende perioden te vinden, over zijn werk voor het theater, de vele tentoonstellingen, zijn kunstopvatting, zijn leerlingen, de oorlogsjaren en zijn vier huwelijken.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133