Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Medi Holstege | RTV Nunspeet
3 augustus 2025 15:30


Traditie maakt eten nog leuker: Gestoofde paling
Foto: Traditie maakt eten nog leuker: Gestoofde paling
Oma's stoofpotje | Foto: RTV Nunspeet

HARDERWIJK - Dagverse paling, jazeker het is nog verkrijgbaar in Harderwijk! Deze week trakteren wij je op een Harderwijkse klassieker uit grootmoeders keuken: Stoofpotje paling naar recept van Oma van den Berg. Deze stoofpot was jarenlang hét familierecept op gure dagen en feestelijke momenten. Terwijl buiten de wind door de straten waaide, vulde Oma’s keuken zich met de geur van haar stoofpotje. Een bord van deze stoof warmt niet alleen je lichaam, maar ook je hart.

Oma van den Berg, een vrouw met een groot hart en een nog grotere liefde voor koken, stond al van jongs af aan in de keuken, waar ze leerde hoe je met eenvoudige ingrediënten een rijke, troostende maaltijd kon maken. Haar stoofpotje van paling is zo’n gerecht: langzaam gegaard, vol smaak en altijd een moment van rust aan tafel.

Dit recept is een eerbetoon aan haar keuken, waarin niets werd verspild en alles draaide om smaak, seizoensgebonden ingrediënten en een flinke scheut geduld. Of je nu zelf bent opgegroeid met paling op het menu of het voor het eerst wilt proberen, dit stoofpotje is een perfecte manier om de rijke, traditionele smaken van vroeger opnieuw te beleven.

Foto: Traditie maakt eten nog leuker: Gestoofde paling
Dagverse IJsselmeerpaling uit de fuik | Foto: RTV Nunspeet

Recept

Benodigdheden:

  • 1 kilo paling, liefst gegromd en gevild (zonder kop en vel)
  • 1 ui
  • 1 bosje peterselie
  • 2 teentjes knoflook (facultatief) 
  • 1 dl olijffolie
  • 500 gram tomaten
  • Versgemalen peper en een snufje zout
  • 8 sneetjes oud wittebrood of een knapperig broodje
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie (garnering) 
  • 1 citroen

Foto: Traditie maakt eten nog leuker: Gestoofde paling
Het schoonmaken en fileren van paling | Foto: RTV Nunspeet

Bereiding:
Keep de paling dwars over de gleuf hier en daar in, zodat hij plat in de pan blijft liggen. Was de paling zorgvuldig en maak hem droog met keukenpapier. Maak de ui, de knoflook en de peterselie schoon en hak deze in kleine stukjes. Houd 3 eetlepels olie apart, verhit de rest in een braadpan en laat de olie niet te bruin worden. Fruit daarin de gehakte ui, knoflook en peterselie. Leg de paling in de pan en laat deze, onder regelmatig keren, 10 minuten zacht bakken. Overgiet intussen de tomaten afwisselend met koud en zeer koud water. Pel de tomaten en snijd ze in stukken, doe deze in de pan bij de paling. Voeg peper en zout naar smaak toe, plaats de deksel op de pan en laat de paling stoven.  Controleer na 20-25 minuten of de paling gaar is: deze moet dan makkelijk van de graat loslaten. Indien je voor de sneetjes witbrood gaat: snijd de korstjes van het brood. Verwarm de apart gehouden olijfolie in de koekenpan en bak het brood aan weerszijden geel. Leg het brood in een schaal en schep de paling in een bord, kom of potje. Bestrooi het geheel met de fijngehakte peterselie en garneer met stukjes citroen. 

Foto: Traditie maakt eten nog leuker: Gestoofde paling
Vers gerookte paling zo uit de oven | Foto: RTV Nunspeet

Tip:
Wil je het stoofpotje wel proeven, maar ben je niet in de gelegenheid het zelf te maken: het is te bestellen in het restaurant bij Palingrokerij Dries van den Berg in Harderwijk, een van weinig overgebleven rokerijen in onze streek. Bezoekerstip:  Als je er toch bent bezoek dan ook eens de rokerij en het palingmuseum!

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Oldebroek Elburg Nunspeet Harderwijk Ermelo Nieuws 

vrmg nunspeet harderwijk paling 
 
advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard