Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Medi Holstege | RTV Nunspeet
17 augustus 2025 17:25


Traditie maakt eten nog leuker: Balkenbrij
Foto: Traditie maakt eten nog leuker: Balkenbrij
BALKENBRIJ Traiteur Slagerij Anton en Marian | Foto: RTV Nunspeet

NUNSPEET - Wie kent het nog van vroeger? Balkenbrij! Een traditioneel Veluws streekgerecht, van oorsprong een armeluisgerecht dat werd gemaakt om niets van het varken verloren te laten gaan na de slacht en werd gegeten in de herfst en winter, vaak kort na de slachtperiode.

Balkenbrij is een soort dikke vleespap die na het koken opstijft en vervolgens in plakken wordt gesneden. De plakken worden in bloem gewenteld en gebakken in boter of reuzel.

Ingrediënten

De exacte samenstelling varieert per regio en zelfs per familie, maar bevat meestal:

  • 1/3 Bouillon (vaak afkomstig van het slachten)
  • 1/3 Restvlees van het varken, zoals organen: lever, long en kopvlees
  • Boekweitmeel of tarwemeel
  • Rommelkruid, een specerijenmengsel van o.a. kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gemberpoeder, koriander, witte peper en soms anijs
  • Soms toegevoegd: rozijnen, bloed, of stukjes appel

Bereiding

Het vlees wordt gekookt in de bouillon tot het gaar is en daarna fijngehakt of gemalen. Vervolgens worden het boekweitmeel en de specerijen samen met het fijne gemaakte vlees aan de warme bouillon toegevoegd. Dit geheel wordt gekookt tot er een stevige, dikke brij ontstaat. (Goed roeren!)

De massa wordt in een vorm gegoten om op te stijven, vaak in een cakevorm. Na afkoeling wordt het in plakken gesneden en gebakken.

Smaak en structuur

De smaak is kruidig, hartig en licht zoet door de specerijen en eventuele toevoegingen zoals rozijnen of appel. De structuur is stevig, maar na het bakken smeuïg van binnen en krokant aan de buitenkant.

Balkenbrij is nog altijd verkrijgbaar bij sommige lokale slagers, zoals Traiteur Slagerij Anton en Marian aan de Laan 2 in Nunspeet, maar zelf maken volgens eigen familie traditie is nog leuker!

Traiteur slagerij Anton en Marian in de prijzen met hun streekproducten

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Oldebroek Elburg Nunspeet Harderwijk Ermelo Putten Nijkerk Barneveld Nieuws 

vrmg nunspeet balkenbrij streekgerecht 
 
advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard