Balkenbrij is een soort dikke vleespap die na het koken opstijft en vervolgens in plakken wordt gesneden. De plakken worden in bloem gewenteld en gebakken in boter of reuzel.
Ingrediënten
De exacte samenstelling varieert per regio en zelfs per familie, maar bevat meestal:
Bereiding
Het vlees wordt gekookt in de bouillon tot het gaar is en daarna fijngehakt of gemalen. Vervolgens worden het boekweitmeel en de specerijen samen met het fijne gemaakte vlees aan de warme bouillon toegevoegd. Dit geheel wordt gekookt tot er een stevige, dikke brij ontstaat. (Goed roeren!)
De massa wordt in een vorm gegoten om op te stijven, vaak in een cakevorm. Na afkoeling wordt het in plakken gesneden en gebakken.
Smaak en structuur
De smaak is kruidig, hartig en licht zoet door de specerijen en eventuele toevoegingen zoals rozijnen of appel. De structuur is stevig, maar na het bakken smeuïg van binnen en krokant aan de buitenkant.
Balkenbrij is nog altijd verkrijgbaar bij sommige lokale slagers, zoals Traiteur Slagerij Anton en Marian aan de Laan 2 in Nunspeet, maar zelf maken volgens eigen familie traditie is nog leuker!
Traiteur slagerij Anton en Marian in de prijzen met hun streekproducten
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133