Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Sophie van der Velden
1 november 2024 6:45


Straathoekwerk Nunspeet bestaat 25 jaar: ‘Dit is geen werk dat je even kunt doen’
Foto: Straathoekwerk Nunspeet bestaat 25 jaar: ‘Dit is geen werk dat je even kunt doen’
Fernand Dijkgraaf is inmiddels al 14 jaar straathoekwerker in Nunspeet. Foto: VRMG

NUNSPEET - Dit jaar bestaat het Straathoekwerk Nunspeet 25 jaar. Vier straathoekwerkers zetten zich in voor jongeren in Nunspeet. Gisteren, donderdag 31 oktober, werd er afscheid genomen van de eerste straathoekwerker in Nunspeet, Lambert Jongetjes. Tegelijkertijd mocht hij een koninklijke onderscheiding van de burgemeester ontvangen voor zijn bijzondere werk.

In 1999 begon Lambert Jongetjes in opdracht van de gemeente het Straathoekwerk Nunspeet. Het doel was voornamelijk om vroegtijdig problemen te signaleren bij jongeren. De methode ‘Straathoekwerk’ werd daarom toegepast. Daarbij is het contactleggen met de jongeren heel belangrijk.

Actief naar jongeren toe
In 2010 sloot Fernand Dijkgraaf zich aan bij de organisatie. “Ik werkte toen nog in de ICT, maar wilde wat anders. Als kind wilde ik altijd al iets met sport en detentie doen”, vertelt hij. Toen Fernand dus de kans kreeg om te werken bij Straathoekwerk, greep hij die aan. “Dit is geen werk wat je ‘even’ kunt doen. Je moet het vertrouwen winnen van de jongeren. Dat kost tijd.”

Dat vertrouwen winnen, doen de straathoekwerkers door zogenaamd veldwerk. “We gaan actief naar de jongeren toe; op straat of in de kroeg”, legt Fernand uit. “Jongeren weten soms gewoon niet waar naartoe moeten met hun problemen. Door contact te leggen, proberen we uiteindelijk een werkrelatie op te bouwen.”

Wanneer dit contact eenmaal gelegd is, gaan de straathoekwerkers over op individuele ondersteuning. “Daar gaan we heel ver mee. We begeleiden de jongeren echt. Dat kost tijd en lijkt soms niet altijd iets op te leveren, maar het is echt nodig”, weet Fernand.

Geen harde cijfers
De problemen waar de jongeren mee zitten, blijken uiteenlopend te zijn. “Ik spreek wel eens collega’s uit Amsterdam en daar zijn de problemen eigenlijk hetzelfde”, legt Fernand uit. “Het kan gaan om problemen thuis, op school of werk.” Hoe groot de problematiek in Nunspeet precies is, is moeilijk te zeggen. “Er zijn geen harde cijfers”, aldus Fernand. “Maar we zoeken we naar manieren om onze impact beter te kunnen meten.”

Het werk op straat is niet zonder risico’s, dat realiseert Fernand zich ook. “Op straat gelden niet mijn regels. Maar je kan dit werk niet vanuit angst doen. Uiteindelijk dragen we ook geen uniform, we zijn geen politie”, stelt hij. “En soms doen we wel eens iets waarvan we achteraf denken: wat hebben we eigenlijk gedaan?”, lacht Fernand.

Knop omzetten
Hoewel Fernand op zijn plek zit bij het Straathoekwerk, laat hij weten dat het niet altijd alleen maar leuk werk is. “Er plegen soms jongeren toch zelfmoord. Niet omdat ze graag dood willen, maar omdat ze dit leven niet meer aankunnen. Dat is natuurlijk altijd heel triest.” Fernand benadrukt dat veel jongeren uiteindelijk een knop omzetten. “We zien gelukkig vooral vaak dat ze uiteindelijk echt goede keuzes maken.”

Fernand noemt het voorbeeld van een jongen die hij jarenlang begeleide in Nunspeet. “Op een gegeven moment verhuisde hij naar Den Haag en zijn we het contact verloren”, vertelt hij. Toch zocht de jongen even geleden zelf weer contact. “Hij wilde mij bedanken voor de hulp en liet weten dat hij in Elburg woont, een vrouw, een kind en een baan heeft. Dat is uiteindelijk toch waar je het voor doet.”

Een andere mooie herinnering heeft Fernand aan een vakantie die zij in 2011 organiseerden naar Frankrijk. “Jongeren met allerlei verschillende achtergronden gingen mee. Aan het eind van die vakantie hadden we zo veel met elkaar opgebouwd. Dat was heel mooi.”

Geen goed afscheid
In 2020 is Jongetjes gestopt met het straathoekwerk. “We hebben door corona niet echt goed afscheid van hem kunnen nemen”, legt Fernand uit. “Daarom willen we dat nu alsnog doen.” En dat gebeurde met een bijeenkomst op donderdag 31 oktober in de Sparrenhorst in Nunspeet, tegelijkertijd met de viering van het 25-jarig bestaan van het Straathoekwerk Nunspeet.

Jongetjes mocht deze middag een Koninklijke Onderscheiding ontvangen van burgemeester Céline Blom voor zijn inzet voor het straathoekwerk in Nunspeet en omgeving.

Foto: Straathoekwerk Nunspeet bestaat 25 jaar: ‘Dit is geen werk dat je even kunt doen’
1e Straathoekwerker van Nunspeet: Lambert Jongetjes | Foto: RTV Nunspeet
 

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Nunspeet Nieuws 

nunspeet vrmg straathoekwerk jongeren onderscheiding burgemeester 
 
advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard