De geschiedenis van De Zaak begint in 1989, toen Bram ten Hove, Harry’s vader, het pand aankocht. “Ze vroegen of ik bedrijfsleider wilde worden,” vertelt Harry. “Na een flinke verbouwing openden we in 1990 discotheek The Joy, en kort daarna ook Dutch Pub De Zaak.” Bram was samen met Aalt Waterweg eigenaar van beide zaken. Toen Aalt na een jaar vertrok, nam Harry De Zaak over, en later ook The Joy.
“Ik weet nog goed hoe ik sprak met Frans van de Pol, de vorige eigenaar,” herinnert Harry zich. “Hij had de zaak 25 jaar gerund, net als zijn vader daarvoor. Als 21-jarige dacht ik: dat ga ik nóóit zo lang doen. En kijk nu: 35 jaar verder.” In de 35 jaar hebben we ontelbare herinneringen gemaakt met onze collega’s en vaste gasten, met als hoogtepunten de EK’s en WK’s. Naast Harry speelde ook zijn toenmalige echtgenote Joan, en de moeder van Dominique en Harry jr., een grote rol in het bedrijf. “Zij stond jarenlang met net zoveel passie achter de bar als ik."
Niet alleen maar feest
Het was niet altijd makkelijk. “2008 was een zwaar jaar,” blikt Harry terug. “We hadden een brand in het ketelhuis van The Joy, en er was een steekincident bij een collega-horecazaak waarbij een van onze medewerkers – en vriend – om het leven kwam.” Ook de coronacrisis had impact. “Toch heeft die periode ons ook iets opgeleverd. We zijn ons toen met De Zaak veel meer gaan richten op eten. Nu, vijf jaar later, serveren we op een drukke dag meer dan 80 maaltijden uit onze kleine keuken.” Daarnaast onderging The Joy een metamorfose tot restaurant De Buuren, een gewaagd en modern concept voor een dorp als Nunspeet. “Het was een totaal andere tak van sport en in de eerste jaren een groot succes.”
Generatiewissel met visie
Per 1 juli nemen Dominique en Harry jr. de leiding officieel over. “We zijn hier min of meer opgegroeid,” vertelt Dominique. “Als kind hielpen we al mee met het wassen van muntjes, glazenspoelen en vegen, kleine taakjes die uiteindelijk leidden tot onze eerste bijbaantjes en nu deze stap.”
Dominique, opgeleid tot kok aan leerhotel ’t Klooster in Amersfoort, gaat zich richten op het culinaire deel van het bedrijf. “De keuken, de menukaart, de dinerbeleving – dat is echt mijn ding. Steeds meer gasten komen ook om lekker te eten, en dat willen we verder versterken,” aldus Dominique.
Harry jr, die recent de hbo-opleiding Ondernemerschap & Retail Management afrondde, neemt de bar, evenementen en online zichtbaarheid voor zijn rekening. Harry jr. vertelt: “We hebben de ruimte van het voormalige De Buuren weer in gebruik genomen voor feesten tot 350 personen en vergaderingen. De eerste bruiloften staan al gepland. Daarnaast organiseren we speciale evenementen, zoals de Veluwse Vrouwen Bingo en The Teenage Party. Ook willen we de dartruimte uitbreiden voor toernooien en competitie. Nieuwe dartteams zijn van harte welkom!”
Vooruitkijken met vertrouwen
Hoewel de nieuwe generatie niet van plan is om het roer volledig om te gooien, willen ze blijven vernieuwen. De eerste schetsen voor verbouwplannen zijn inmiddels gemaakt. “Stilstand is achteruitgang,” zegt Harry jr. “We blijven bij de tijd, maar het karakter van De Zaak blijft behouden.”
En hoe zit het met vader Harry? Die lacht: “Ze zeggen dat ik met de vut ga. Maar ik blijf op de achtergrond beschikbaar voor allerlei klusjes. En ik krijg eindelijk wat meer tijd voor mijn hobby: golfen” en zo voegt hij nog toe: “Dankzij onze geweldige collega’s en trouwe gasten zijn we gekomen waar we nu staan, daar zijn we enorm dankbaar voor.”
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133