Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Jeannet van Elst
11 juli 2024 12:18


Gemeente Elburg pleit voor meer toegankelijk borstkankeronderzoek
Foto: Gemeente Elburg pleit voor meer toegankelijk borstkankeronderzoek
Door personeelstekort zijn sommige screeningslocaties verdwenen. Foto: Unsplash/Angiola Harry

ELBURG - De gemeenteraad van Elburg heeft in de vergadering van 5 februari 2024 een motie aangenomen over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Het college van B&W heeft beloofd zich in te zetten voor het terughalen van de screeningsbus en het bijhouden van de opkomstcijfers. Gemeente Elburg heeft hierover contact gehad met de gemeenten Nunspeet en Oldebroek.

Door een personeelstekort lijkt het voorlopig niet mogelijk om overal screeningsbussen te plaatsen. Het Elburgse college heeft daarom een brief gestuurd naar Stichting Bevolkingsonderzoek Nederland. In deze brief vraagt het college om de opkomstcijfers van de borstkankerscreening goed in de gaten te houden en actie te ondernemen wanneer er een grote daling in de opkomst zichtbaar is. Gemeente Oldebroek ondertekende eveneens de brief. 

Verplaatsing screeningslocaties
Door de verplaatsing van de screeningslocatie moeten inwoners nu verder reizen. Dat kan leiden tot een verminderde opkomst bij de borstkankerscreening. De gemeenten willen ervoor zorgen dat elke vrouw de kans krijgt zich te laten onderzoeken, zonder dat afstand een belemmering vormt.

Reden voor de brief
Dit is dan ook de reden voor het sturen van de brief. "Het is heel belangrijk dat onze inwoners gemakkelijk naar onderzoeken kunnen gaan die levens kunnen redden, zoals het borstkankeronderzoek", stelt wethouder Anjo Simonse. "We moeten proactief zijn en mogelijke problemen in een vroeg stadium aanpakken."

Onderzoeksbus in Nunspeet
Gemeente Elburg heeft goed overlegd met de gemeenten Nunspeet en Oldebroek. De screeningsbus wordt in Nunspeet nog wel gebruikt. Inwoners uit Elburg en Oldebroek kunnen, afhankelijk van de beschikbaarheid, kiezen om het onderzoek in Nunspeet uit te laten voeren. 

Samenwerking met buurgemeenten
In heel Nederland vormt het personeelstekort voor bevolkingsonderzoeken naar borstkanker een probleem. Hierdoor ontstaan er grote regionale verschillen in de wachttijden voor het onderzoek. Om deze verschillen te verkleinen, heeft Bevolkingsonderzoek Nederland de inzet van mobiele onderzoekscentra anders gepland. Zo worden vrouwen soms uitgenodigd op een andere locatie. Hoewel dit zorgt voor kortere wachttijden, zorgt het aan de andere kant wel voor langere reistijden naar het onderzoekscentrum.

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. De ziekte komt het meest voor tussen de 50 en 75 jaar. Daarom worden vrouwen in deze leeftijd maximaal iedere drie jaar uitgenodigd voor een bevolkingsonderzoek. Het onderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is de behandeling hierdoor vaak minder ingrijpend. 
Bron: Bevolkingsonderzoek Nederland

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Oldebroek  Elburg Nieuws 

elburg  oldebroek  vrmg  onderzoek  borstkanker  bevolkingsonderzoek 
 
advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard