Nieuwsgierig vroeg ik hoe het werkte. Hij glimlachte. Eenvoudig, zei hij. “Maar je moet het leren voelen. Het hout moet kloppen, de temperatuur, de tijd. Je kunt dit ding kopen, maar zonder geduld en liefde krijg je nooit die zachte smaak.” Ondertussen kwamen er toeristen voorbij die foto’s namen, kinderen die vroegen of de vis nog leefde, en een oudere dame die vertelde dat haar vader vroeger nog paling ving op het Veluwemeer. Alles leek te vertragen daar aan die haven, alsof de rook even de tijd zelf wist te temmen.
En zo besefte ik dat dit geen gewone middag was. Elburg leerde me iets essentieels: techniek is handig, maar zonder toewijding en aandacht wordt zelfs het mooiste apparaat zielloos.
Soms is het dus goed om stil te staan, niet alleen bij een rookton maar ook bij de les die erachter schuilt.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133