
NIJKERK - Omwonenden van de fabriek van Zwanenberg Food leven mee met de 160 werknemers die hun baan verliezen, omdat de fabriek bij Voorthuizen haar deuren gaat sluiten. De inwoners van het dorp denken nu al met nostalgie terug aan de geuren van soep en worst. "Het zal wennen zijn als het er niet meer is", zegt een omwonende.
Woensdagavond maakte het bedrijf bekend dat de deuren bij Voorthuizen in 2023 gaan sluiten. Het bedrijf met merken als Kips leverworst, Chicken Tonight en de soepen van Struik heeft namelijk te hoge productiekosten.
Een vroege fietser uit Voorthuizen passeert donderdagochtend de fabriek die hij zo goed kent. Hij heeft het nieuws over de sluiting ook gehoord. "Ik vind het lekker ruiken hier. Het is een hele mooie plek. Die kan toch niet weggaan? Ik kan het niet bevatten, maar wat doe je eraan? Ik weet het niet. Het is wel pech hoor. Ik weet niet hoe lang die fabriek hier al staat, maar het lijkt me niet iets wat hier weg kan."
De fabriek staat er sinds 1950, toen het werd opgericht door Bernardus Struik. Hij startte de fabriek met groenten en aardbeien in glazen potten. Precies twee jaar geleden fuseerde Struik nog met de Zwanenberg Food Group.
Mensen die langs de fabriek komen reageren met ongeloof op het nieuws dat de 160 medewerkers straks een andere baan moeten zoeken. "Struik hoort erbij hier in Voorthuizen. Het zal wennen zijn als het er niet meer is." Maar geheel onverwacht komt het niet voor sommigen: "Het zat er wel aan te komen, maar toch."
Zie ook:Soep- en knakworstenfabriek sluit de deuren: 'Het is een hard gelag voor veel mensen'
De fietser vindt het zonde voor de werknemers die nu hun baan kwijt zijn, maar hij gaat ook de geur van de fabriek missen: "Die lekkere lucht van de soep, die ze hier aan het maken zijn. Want de wind die komt hier net over de weg heen. Dat ga ik missen."
Een jonge vrouw op de fiets kent de fabriek al haar leven lang: "Toen ik jonger was, kwam ik hier langs met de auto en dacht ik 'Wow, de Struikfabriek'." Ze eet geen knakworsten of soep van de fabriek, maar kent wel de kenmerkende geur: "Nu is het minder. Maar een paar jaar geleden rook je gewoon erwtensoep als je langskwam. Je raakt er wel aan gewend."
Zwanenberg Food heeft voorlopig nog niet op vragen van Omroep Gelderland gereageerd. De werknemers zijn gevraagd naar hun reactie, maar willen niet reageren.
💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet 0341-258133